Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za jedyne 12 zł Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Dlaczego w okresie pastwiskowym wzrasta poziom mocznika w mleku?

Beata Dąbrowska
Kategoria: Polskie mleko Data: 11.05.2021
Dlaczego w okresie pastwiskowym wzrasta poziom mocznika w mleku?
Polskie mleko Żywienie krów
Data publikacji 11.05.2021r.

Przy żywieniu pastwiskowym, kiedy krowy pobierają znaczne ilości młodej zielonki łąkowej, zasobnej w białko, ale ubogiej w energię, może wystąpić wysoki poziom mocznika.

r e k l a m a

Dlaczego dochodzi do zwiększenia ilości mocznika w mleku po pastwiskowaniu?

Przy skarmianiu do woli młodej runi łąkowej krowy pobierają znacznie więcej białka niż są w stanie wykorzystać do produkcji mleka. Dlatego też krowy pasące się na bardzo dobrym pastwisku mają wysokie poziomy mocznika w mleku. Poziom mocznika w mleku uzależniony jest bowiem od ilości amoniaku, który powstaje na skutek rozkładu białka paszy w żwaczu. W sytuacji nadmiernej ilości amoniaku w żwaczu (co związane jest z nadmiarem białka w dawce pokarmowej lub niedoborem energii) amoniak przedostaje się do krwi, a następnie do wątroby, gdzie przekształcony zostaje w mocznik. Ten, wraz z krwią przedostaje się m.in. do gruczołu mlekowego i do mleka.

Jakie czynniki wpływają na poziom mocznika w mleku?

Na zawartość mocznika w mleku – obok poziomu białka i energii w dawce pokarmowej – wpływ ma również wiele innych czynników, takich jak: rasa krów, wydajność, wiek zwierzęcia, okres laktacji, a nawet godziny doju. Krowy w pierwszych 4–6 tygodniach laktacji mają w mleku mało mocznika, co spowodowane jest fizjologią organizmu. W tym czasie za szybkim wzrostem wydajności nie idzie bowiem dobre pobranie paszy. W miarę poprawy apetytu i wzrostu wydajności należy spodziewać się zwiększenia ilości mocznika w mleku. Krowy wysoko wydajne produkują mleko z wyższą zawartością mocznika. Z kolei mleko krów starszych zawiera zwykle więcej mocznika niż młodych. Przy żywieniu tradycyjnym największe stężenie mocznika pojawia się w mleku około 4–6 godzin po odpasie.

O czym mówi zawartość białka w mleku?

r e k l a m a

Zawartość białka w mleku określana jest głównie przez genetykę zwierzęcia. Jednak zmiany składu mogą również wskazywać na jakość żywienia. Zbyt duża podaż energii w dawce będzie objawiać się zwiększoną zawartością białka, zbyt niska zmniejszoną. Krowa (w stosunku do średniej zawartości białka) nie powinna wykazywać większej różnicy niż 0,2–0,3% w dół na początku laktacji i tyle samo w górę na końcu laktacji. Kiedy wahania są większe, może wskazywać na zaburzenia w przemianie materii. Zwiększona zawartość białka na końcu laktacji świadczy o znacznej nadwyżce energii, która może prowadzić do zatuczenia krów. Natomiast zmniejszona zawartość białka na początku laktacji wskazuje na zbyt małe pobranie energii, czego przyczyną może być zbyt mała ilość dobrych pasz objętościowych, błędy w technice żywienia lub zbyt tłuste krowy przy wycieleniu.

Ocena bilansu energetyczno-białkowego

Oceniając łącznie zawartość białka i mocznika w mleku, można z dużą dokładnością ocenić bilans energetyczno-białkowy krów. Przy tej ocenie należy uwzględnić także zawartość tłuszczu w mleku, kondycję krów, występowanie schorzeń metabolicznych i innych wskaźników poprawności żywienia. Gdy poziom mocznika i białka w mleku odbiega od oczekiwanego, świadczy to o nadmiarze białka w stosunku do energii w dawce pokarmowej, a niska zawartość tłuszczu sugeruje niedobór włókna strukturalnego w paszach. Synteza białka mleka wymaga dużej ilości energii. Dlatego w praktyce, powodem niskiej zawartości białka w mleku częściej bywa brak energii niż białka w paszy.

Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Beata Dąbrowska

Ten produkt może Ciebie zainteresować

Bydło mleczne - relacja z webinarium

Bydło mleczne - relacja z webinarium

Płacisz tylko

9,90 zł

Cena regularna 100,00 zł

SPRAWDŹ

Widziałeś już nasze video "Jak zwiększyć zapas pasz objętościowych w gospodarstwie mlecznym?"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody