r e k l a m a

Partner serwisu

Jak dobrze odsadzać cielęta?

Polskie mleko
Data publikacji 02.06.2017r.

W opinii dr. Ajmala Khana – specjalisty w dziedzinie żywienia przeżuwaczy z AgResearch Limited w Nowej Zelandii kluczową strategią jak najlepszego odsadzenia cieląt jest zwiększenie dawek mleka, które redukują odczuwanie głodu i związany z tym stres.

Dr Ajmal Khan to obecnie jeden z najbardziej uznanych na świecie autorytetów w kwestii żywienia cieląt, który – dzięki sponsorowi- firmie Polmass S.A z Bydgoszczy – przyjechał do Polski z wykładem zaprezentowanym podczas konferencji naukowej na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Dr Khan wyjaśnił, że młode cielęta mają swoje potrzeby pokarmowe, behawioralne, środowiskowe i socjalne. Jeśli te podstawowe potrzeby zaspokoimy, to w odchowie uzyskamy normalny ich rozwój, dobre zdrowie, szybki wzrost oraz niską śmiertelność. W efekcie końcowym uzyskamy zdrowe, płodne, długowieczne i wydajne krowy. To oczywiście jest duże wyzwanie dla hodowcy, jednak – zdaniem dr. Khana – istnieją sposoby odchowu, które mogą pomóc je osiągnąć.

r e k l a m a

Więcej mleka

 Jednym z nich jest zwiększenie dawek mleka przed odsadzeniem. Takie postępowanie ogranicza odczuwanie głodu i łagodzi stres z tym związany. Równocześnie zwiększa przyrosty masy ciała cieląt.

r e k l a m a

Stopniowe odsadzenie stymuluje pobranie pasz stałych u cieląt żywionych dużymi dawkami pasz treściwych

Okres przed odsadzeniem to czas, w którym organizm cielęcia podlega wielu zmianom rozwojowym, a rozwój ten jest bezpośrednio powiązany z wydajnością w pierwszej i każdej kolejnej laktacji. W szczególności przyrosty masy ciała przed odsadzeniem są powiązane ze zwiększeniem wydajności mlecznej w pierwszej laktacji, dlatego też okres odsadzenia, który pozwala na zwiększenie przyrostów masy ciała po odsadzeniu jest bardzo ważny.

Stopniowe odstawianie

Odsadzenie jest naturalnym procesem stopniowego przyzwyczajania cielęcia do dorosłej diety oraz wycofania z niej mleka. W zakończeniu pozyskiwania składników pokarmowych z mleka na rzecz produktów fermentacji powstającej w żwaczu pozwala oczywiście rozwój żwacza. Dr Khan jest gorącym zwolennikiem stopniowego odsadzania cieląt, które to między innymi zachęca je do pobierania pasz stałych. Płynność procesu odsadzenia jest tutaj absolutnie krytyczna. Gwałtowne odcinanie cieląt od mleka zatrzymuje płynny rozwój żwacza i może mieć szkodliwy wpływ na ich zdrowie i przyrosty młodych cieląt.

– Wczesny dostęp do rozdrobnionych pasz objętościowych zwiększa pobranie pasz stałych i nie opóźnia rozwoju żwacza, jeśli pasze te są podawane razem z paszami treściwymi – twierdzi dr Ajmal Khan

Na podstawie swoich wielu badań, dr Khan twierdzi, że stopniowe odsadzanie zwiększa pobranie pasz stałych. Ponadto stopniowe odsadzanie od mleka przez okres 10 dni skutkuje najlepszymi przyrostami masy ciała. Z punktu widzenia efektów odchowu cieląt, odsadzenie w 8. tygodniu życia jest lepsze niż wcześniejsze.

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody