Dzwonek Letnia promocja - Czytaj za 1 zł Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Jak poprawnie sporządzić TMR w wozie paszowym?

Jak poprawnie sporządzić TMR w wozie paszowym?
Polskie mleko Żywienie krów
Data publikacji 26.01.2021r.

Wykonana w wozie paszowym mieszanina musi jak najlepiej spełniać wymagania mikroflory żwacza krów, która preferuje jednostajny dopływ składników pokarmowych, odpowiednią strukturę pobieranej paszy oraz jej stabilność.

Pozostało 0% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

r e k l a m a

Czy kolejność ładowania komponentów do paszowozu ma znaczenie?

Spełnienie tych wymagań możliwie jest między innymi poprzez prawidłowe przygotowanie TMR-u w wozie paszowym. Często padają pytania, czy istnieje jeden uniwersalny schemat kolejności ładowania poszczególnych komponentów dawki do wozu. Wydaje się że nie, jednak – jak twierdzi wielu hodowców wysoko wydajnych stad – kolejność ma istotne znaczenie. Każde gospodarstwo stosuje zwykle swoją indywidualną technikę załadunku uwzględniającą m.in. typ wozu paszowego. Istnieją jednak pewne zasady, które warto znać. Jako pierwsze do paszowozu powinny trafiać komponenty najdłuższe, czyli słoma, siano, kiszonka z traw czy lucerny. Najdłuższego mieszania wymagają oczywiście pasze treściwe: śruta zbożowa, sojowa, rzepakowa, kiszone ziarno kukurydzy, dlatego też powinny trafiać do wozu jako jeden z pierwszych.

Jak po kolei dodawać komponenty dawki paszowej?

r e k l a m a

Pasze wilgotne (produkty uboczne przemysłu gorzelnianego i browarnianego) takie jak wysłodki czy młóto, najlepiej dodawać zaraz po paszach treściwych. Pasze te stanowią swego rodzaju lepiszcze, bo doskonale oklejają się z paszą treściwą i zabezpieczają przed wybieraniem i częściowym sortowaniem TMR-u przez krowy. W dalszej kolejności do wozu ładujemy kiszonkę z kukurydzy, a na końcu dodajemy komponenty płynne: melasę lub wodę. Woda jest najtańszym i niedocenianym komponentem mieszaniny TMR, który jest mniej chętnie pobierany przez zwierzęta, gdy jest za suchy. Ponadto im suchszy jest TMR, tym gorzej się tnie, a zatem dodatek wody sprawia, że skraca się czas rozdrabniania. Jeśli mówimy już o wilgotności TMR-u należy wspomnieć, że krowy najchętniej jedzą mieszaninę o wilgotności 42–45% s.m.Warto więc kontrolować suchą masę mieszaniny za pomocą kuchenki mikrofalowej i kiedy jej wilgotność jest za niska, dolać wody podczas mieszania, w ilości nawet do 50 litrów na tonę. Największym bowiem problemem podczas wykonywania miksu są suche dawki pasz treściwych połączone z suchymi paszami objętościowymi.


  • Kolejność dodawania komponentów mieszaniny powinna być taka sama każdego dnia

Paszowóz nie może być nadmiernie obładowany

Po załadowaniu ostatniego komponentu dawki potrzeba jeszcze 3 do 5 minut na jego wymieszanie. Podkreślić trzeba również, że błędem nadmierne ładowanie wozu. Optymalne załadowanie kosza to 70% do 90% maksymalnej jego objętości, wówczas uzyskamy homogenną mieszaninę. Dzieła uzyskania dobrego TMR-u dopełnia równa powierzchnia, na której stawiamy wóz paszowy podczas załadunku i mieszania. Pamiętajmy bowiem, że drobne komponenty mają tendencję do gromadzenia się w jednym miejscu.

Obserwuj czy TMR smakuje krowom

Ten produkt może Ciebie zainteresować

Elita – roczna prenumerata

Elita – roczna prenumerata

Płacisz tylko

75,00 zł SPRAWDŹ
Po zadaniu TMR-u wskazana jest obserwacja krów pod kątem pobierania paszy, jej sortowania i przerzucania. Zachowanie się krów wiele nam może o dawce powiedzieć. Spotkałam hodowców wydajnych stad, którzy jako wyznacznik dobrej zdrowotności stada uwzględniają, iż po dwóch godzinach od pobrania paszy 50% krów w stadzie leży i przeżuwa. Gdyby przeżuwało mniej niż połowa stada, to jest sygnał, że dawkę pokarmową trzeba wziąć pod lupę i to nie tylko pod kątem dobrego zbilansowania, ale również dobrego pocięcia, wymieszania i homogenności.


 Po dodaniu ostatniego komponentu należy dopilnować, by czas mieszania nie był za krótki
  • Po dodaniu ostatniego komponentu należy dopilnować, by czas mieszania nie był za krótki
Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Beata Dąbrowska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody