Dzwonek Letnia promocja - Czytaj za 1 zł Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Jak wygląda hodowla szczęśliwych krów w ekologicznym gospodarstwie na Podkarpaciu?

Jak wygląda hodowla szczęśliwych krów w ekologicznym gospodarstwie na Podkarpaciu?
Polskie mleko Porady
Data publikacji 14.09.2020r.

Gdzie można spotkać szczęśliwą krowę? Na pewno na pastwisku, tak przynajmniej twierdzi Bogdan Mikołajczak, a jak krowy są szczęśliwe, to i hodowca jest zadowolony. Od tych szczęśliwych krów pozyskuje ekomleko, wszak gospodarstwo posiada certyfikat ekologiczny. Produkt najwyższej jakości trafia do sanockiego oddziału SM Mlekovita, w którym na 500 dostawców ogółem 30 prowadzi atestowane gospodarstwa ekologiczne mogące liczyć na premię w cenie mleka w wysokości 10 groszy do litra.

Pozostało 0% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

r e k l a m a

Szczęśliwe krowy z Podkarpacia

Dopłata w wysokości 10 groszy do litra produkcji mleka ekologicznego wydaje się być niedużą, zwłaszcza rolnikom z Mazowsza czy też Podlasia, bo przecież dla nich spełnienie wymogów produkcji ekologicznej byłoby bardzo kosztowne i wymagało wielu zmian. Natomiast my od zawsze produkujemy zgodnie z ekologią, stosując w nawożeniu tylko obornik i gnojówkę oraz wykorzystując w żywieniu głównie użytki zielone, latem pastwisko, a zimą sianokiszonkę i siano. Dlatego nie musieliśmy nic zmieniać, aby uzyskać certyfikat gospodarstwa ekologicznego. Znacznie łatwiej jest prowadzić bioprodukcję na łąkach i pastwiskach niż na gruntach ornych. Motywacją do tej produkcji jest premia z mleczarni oraz dopłata do każdego hektara, a zniechęca na pewno biurokracja i mnogość kontroli – oznajmił Bogdan Mikołajczak.

Zgarniacze własnej konstrukcji

r e k l a m a

Oborę z dofinansowaniem w ramach PROW hodowca wybudował 7 lat temu. To obiekt uwięziowy na 20 sztuk ze stołem paszowym o szerokości 3,5 m. Za dój odpowiada dojarka przewodowa wyposażona w 3 aparaty udojowe. Legowiska ścielone są słomą, a obornik usuwany jest za pomocą dwóch zgarniaczy, wykonanych według własnego pomysłu.

Ramię zgarniacza, zakończone szuflą dopasowaną do szerokości kanału gnojowego, porusza się po szynie zamontowanej na wysokości ponad 2 m. Jest to szyna wykonana z profilu, takie szyny wykorzystywane są np. do budowy bram suwanych. Ramię napędza wciągarka budowlana sterowana za pomocą pilota. To proste, a skuteczne i wygodne rozwiązanie. Wykonanie dwóch takich bliźniaczych zgarniaczy kosztowało mnie tylko 4 tys. zł, a kupując gotowy produkt musiałbym zapłacić 20 tys. zł za jeden – wyjaśnił Bogdan Mikołajczak.

Buhaj wyłapuje powtórki

Obecnie wypas prowadzony jest zarówno w dzień, jak i w nocy. Krowy schodzą do obory tylko na dój rano i wieczorem, podczas którego dokarmiane są śrutą zbożową oraz dodatkiem mineralno-witaminowym. Aby jakość zielonki z pastwiska była jak najlepsza, rolnik stosuje regularny podsiew dbając o udział roślin motylkowych.

Krowy na pastwiska wychodzą w połowie maja i korzystają z nich do późnej jesieni. W tym czasie mamy mniej pracy w oborze, nie musimy ścielić ani usuwać obornika. Zwierzęta same pobierają paszę, a więc jest to najtańsza forma żywienia. Ponadto mają prawie nieograniczony ruch sprzyjający zdrowotności nóg i racic – podkreślił Bogdan Mikołajczak, dodając, że zawsze hodował tylko bydło simentalskie, gdyż jest to rasa najlepiej przystosowana do górskiego wypasu.

  • Bogdan Mikołajczak ze wsi Hoczew (gm. Lesko) gospodaruje z dwoma synami 18-letnimi bliźniakami Kacprem i Szymonem. Rolnicy uprawiają 40 ha (15 ha własnych i 25 ha dzierżawy). Większość to trwałe łąki i pastwiska. Na gruntach ornych sieją zboża: owies, pszenicę, pszenżyto, a nawet 1 ha kukurydzy. Utrzymują 23 sztuki bydła rasy simentalskiej w typie mlecznym, w tym 17 krów i buhaja rozpłodowego. Rocznie dostarczają ponad 100 tys. l mleka do Spółdzielni Mleczarskiej Mlekovita – Oddział w Sanoku.
Młody buhaj kryje pierwszy sezon
  • Młody buhaj kryje pierwszy sezon
We wrześniu, gdy odrosty słabną, krowy dokarmiane są zielonką dowożoną do obory na czas doju
  • We wrześniu, gdy odrosty słabną, krowy dokarmiane są zielonką dowożoną do obory na czas doju
Ze stadem chodzi buhaj kryjący rasy simentalskiej, zakupiony od okolicznego hodowcy. Jednak część krów i jałówek, zwłaszcza tych wyróżniających się na tle stada, kryta jest sztucznie. Nasienie buhajów pochodzi głównie z Małopolskiego Centrum Biotechniki w Krasnem.

Wycielenia zazwyczaj przypadają późną zimą, gdy krowy są w oborze. Większość krów pierwsze krycie ma wykonywane w formie inseminacji, a te które wymagają powtórki, kryte są haremowo przez buhaja na pastwisku – wyjaśnił hodowca, dla którego główną zaletą rasy simentalskiej jest mięsno-mleczny charakter, dzięki czemu po stosunkowo dobrej cenie sprzedają się buhajki, a i za wybrakowaną krowę można dostać sumę niewiele mniejszą niż trzeba zapłacić za dobrą jałówkę.

Przy ekstensywnej produkcji ekologicznej i dość odpornej rasie simentalskiej krowy w tym stadzie żyją stosunkowo długo, średnio są użytkowane przez 6 laktacji. Ostatnio rolnik wybrakował krowę, która zbliżała się do końca 8. laktacji, a obecnie najstarsza sztuka w stadzie ma 10 lat.

Andrzej Rutkowski
Zdjęcia: Andrzej Rutkowski

Ten produkt może Ciebie zainteresować

Bydło mleczne - relacja z webinarium

Bydło mleczne - relacja z webinarium

Płacisz tylko

9,90 zł

Cena regularna 100,00 zł

SPRAWDŹ

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody