StoryEditorPorady

Jak zredukować ilość komórek somatycznych w mleku?

19.02.2021., 13:02h
Liczba komórek somatycznych w mleku to parametr, który niejednemu hodowcy potrafi spędzić sen z powiek. Odpowiednio niski poziom LKS nie tylko przekłada się na cenę mleka, którą hodowca otrzyma od mleczarni, ale jest też świetnym indykatorem tego, że stan zdrowotny utrzymywanego stada jest na wysokim poziomie. Co zrobić, żeby zmniejszyć  ilość komórek somatycznych w produkowanym mleku?
Na jakość produkowanego w gospodarstwie mleka ma wpływ cały szereg najróżniejszych czynników. Lekarz weterynarii Michael Kreher scharakteryzował pięć najbardziej wrażliwych punktów, które wpływają na zdrowie krów i kondycję ich wymion. Na co zwrócić największą uwagę?

1. Bezstresowy dój

Aby proces laktacji mógł być zaliczony do optymalnych, dój musi przebiegać bezstresowo. Zalicza się do tego spokojne zaganianie krów na stanowiska udojowe i zadbanie o antypoślizgowe podłoże. Ważny jest też spokój i cicha praca osób obsługujących zwierzęta - każda zmiana w personelu, czy odgłosach bardzo stresuje krowy i zaburza proces laktacji.

2. Higiena doju

Każdorazowo należy mocno przyłożyć się do dezynfekcji strzyków, zarówno tej przedudojowej jak i poudojowej. Problem przenoszenia bakterii na stanowisku udojowym dotyczy szczególnie takich patogenów zakaźnych jak S.aureus, Staphylococcus aureus, Mykoplazma. Nie powinno się rezygnować z dezynfekcji miedzyudojowej. Do dippingu strzyków należy używać tylko specjalnych preparatów do tego przeznaczonych.


3. Częsta dezynfekcja legowisk

Pamiętaj, że kanał strzykowy zamyka się dopiero ok. 20 minut po zakończonym doju. Jeżeli krowa bezpośrednio po nim pójdzie na brudne legowisko infekcja gotowa! Nakład pracy związany z prawidłowym urządzeniem boksu legowiskowego jest często bagatelizowany. Przy materacach słomiano-wapiennych trzeba zwrócić uwagę na krótkie, splecione włókna słomy, które należy najpierw rozdzielić wodą, zanim dodamy i zmieszany wapno.


4. Żywienie

Stresogenne czynniki żywieniowe jak m.in. kwasowe obciążenie pH żwacza, niedobory energetyczne, sprzyjają szczególnie zachorowaniom wywołanym przez patogeny środowiskowe jak bakterie E.coli. Zasadniczo nie żywimy wtedy krowy, tylko bakterie i mikroorganizmy w żwaczu, które potrzebują stabilnej maty strukturalnej oraz równowagi energii i białka.

5. Błędy podczas udoju

Osoby odpowiedzialne za dój powinny ściśle kontrolować parametry doju oraz poziom eksploatacji sprzętu. Nakładki kubków udojowych należy wymieniać regularnie (w zależności od producenta> 700h lub 2500 udojów), w przeciwnym razie stają się porowate i mogą przyczynić się do uszkodzeń wymienia, a co za tym idzie powodować wzrost komórek somatycznych w mleku.
Zdjęcie: Archiwum

Cały artykuł przeczytasz na stronie magazynu Elita Dobry Hodowca "5 wskazówek jak zredukować liczbę komórek somatycznych w mleku"

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
26. kwiecień 2024 05:37