r e k l a m a

Partner serwisu

Jak zredukować ilość komórek somatycznych w mleku?

Polskie mleko Porady
Data publikacji 19.02.2021r.

Liczba komórek somatycznych w mleku to parametr, który niejednemu hodowcy potrafi spędzić sen z powiek. Odpowiednio niski poziom LKS nie tylko przekłada się na cenę mleka, którą hodowca otrzyma od mleczarni, ale jest też świetnym indykatorem tego, że stan zdrowotny utrzymywanego stada jest na wysokim poziomie. Co zrobić, żeby zmniejszyć  ilość komórek somatycznych w produkowanym mleku?

Zarejestruj się, i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Na jakość produkowanego w gospodarstwie mleka ma wpływ cały szereg najróżniejszych czynników. Lekarz weterynarii Michael Kreher scharakteryzował pięć najbardziej wrażliwych punktów, które wpływają na zdrowie krów i kondycję ich wymion. Na co zwrócić największą uwagę?

1. Bezstresowy dój

Aby proces laktacji mógł być zaliczony do optymalnych, dój musi przebiegać bezstresowo. Zalicza się do tego spokojne zaganianie krów na stanowiska udojowe i zadbanie o antypoślizgowe podłoże. Ważny jest też spokój i cicha praca osób obsługujących zwierzęta - każda zmiana w personelu, czy odgłosach bardzo stresuje krowy i zaburza proces laktacji.

2. Higiena doju

Każdorazowo należy mocno przyłożyć się do dezynfekcji strzyków, zarówno tej przedudojowej jak i poudojowej. Problem przenoszenia bakterii na stanowisku udojowym dotyczy szczególnie takich patogenów zakaźnych jak S.aureus, Staphylococcus aureus, Mykoplazma. Nie powinno się rezygnować z dezynfekcji miedzyudojowej. Do dippingu strzyków należy używać tylko specjalnych preparatów do tego przeznaczonych.


3. Częsta dezynfekcja legowisk

r e k l a m a

Pamiętaj, że kanał strzykowy zamyka się dopiero ok. 20 minut po zakończonym doju. Jeżeli krowa bezpośrednio po nim pójdzie na brudne legowisko infekcja gotowa! Nakład pracy związany z prawidłowym urządzeniem boksu legowiskowego jest często bagatelizowany. Przy materacach słomiano-wapiennych trzeba zwrócić uwagę na krótkie, splecione włókna słomy, które należy najpierw rozdzielić wodą, zanim dodamy i zmieszany wapno.


4. Żywienie

Stresogenne czynniki żywieniowe jak m.in. kwasowe obciążenie pH żwacza, niedobory energetyczne, sprzyjają szczególnie zachorowaniom wywołanym przez patogeny środowiskowe jak bakterie E.coli. Zasadniczo nie żywimy wtedy krowy, tylko bakterie i mikroorganizmy w żwaczu, które potrzebują stabilnej maty strukturalnej oraz równowagi energii i białka.

5. Błędy podczas udoju

Osoby odpowiedzialne za dój powinny ściśle kontrolować parametry doju oraz poziom eksploatacji sprzętu. Nakładki kubków udojowych należy wymieniać regularnie (w zależności od producenta> 700h lub 2500 udojów), w przeciwnym razie stają się porowate i mogą przyczynić się do uszkodzeń wymienia, a co za tym idzie powodować wzrost komórek somatycznych w mleku.
Zdjęcie: Archiwum

Cały artykuł przeczytasz na stronie magazynu Elita Dobry Hodowca "5 wskazówek jak zredukować liczbę komórek somatycznych w mleku"

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody