Dzwonek Letnia promocja - Czytaj za 1 zł Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Melasa – prosty sposób na poprawę smakowitości TMR-u dla krów

Melasa – prosty sposób na poprawę smakowitości TMR-u dla krów
Polskie mleko Żywienie krów
Data publikacji 17.12.2020r.

Dodatek melasy do TMR-u jest szybkim i prostym sposobem na poprawę smakowitości mieszaniny, a tym samym zwiększającym jej pobranie. Przy stosowaniu melasy w żywieniu bydła jest jednak jedno „ale”. Jej ilość musi być dostosowana do ilości i wartości pokarmowej pozostałych komponentów paszowych.

r e k l a m a

Jaka jest wartość pokarmowa melasy buraczanej?

Melasa to produkt uboczny powstający w procesie produkcji cukru i jest gęstym, lepkim syropem o ciemnobrązowej barwie. W swoim składzie zawiera około 50% sacharozy, ok. 22% wody oraz ok. 10% białka, które nie ma jednak większego znaczenia, gdyż znajdują się w nim niewielkie ilości białka ogólnego, które składa się w całości ze związków azotowych niebiałkowych, ulegających całkowitemu rozkładowi w żwaczu. Według norm INRA, wartość pokarmowa 1 kg suchej masy melasy to 1,03 JPM, 1,04 JPŻ, 84 BTJN i71 BTJE. Melasa jest zasobna w szereg ważnych dla organizmu pierwiastków, takich jak: wapń, fosfor, magnez, potas, sód, miedź, żelazo, mangan i cynk oraz witaminy z grupy B.

Kiedy skarmiać krowy melasą?

Jednak melasa jest przede wszystkim paszą, która stanowi doskonałe źródło energii dla bakterii zasiedlających żwacz, z wysoką zawartością węglowodanów rozpuszczalnych w wodzie i szybko metabolizowanych w żwaczu. W opinii prof. Zygmunta M. Kowalskiego z UR w Krakowie, melasa jest szczególnie przydatna w dawkach zawierających nadmiar białka szybko ulegającemu rozkładowi w żwaczu (np. przy żywieniu pastwiskowym), a także wówczas, gdy w dawce dominującą paszą objętościową jest kiszonka z traw i lucerny. Ze względu na wysoką zawartość łatwo fermentujących cukrów (sacharozy, jak też glukozy i fruktozy) w wyżej wymienionych sytuacjach melasa dostarcza bakteriom żwaczowym prostej energii, poprawiając syntezę białka bakteryjnego w żwaczu. Melasę można oczywiście z powodzeniem stosować również w dawkach, w których główną paszą objętościową jest kiszonka z kukurydzy.

Jak stosować melasę w żywieniu krów?

r e k l a m a

Przed skarmianiem należy ją rozcieńczyć wodą, w zalecanym stosunku 1:4, a potem polewać paszę na stole paszowym lub dodawać bezpośrednio do TMR-u. Melasa w swej konsystencji jest również bardzo dobrym lepiszczem powodującym przyklejanie się paszy treściwej do pasz strukturalnych w TMR-ze, co zdecydowanie ogranicza sortowanie mieszaniny przez zwierzęta. ​Przy skarmianiu melasy należy jednak zwracać szczególną uwagę na dawkę pokarmową. Źle zbilansowana dawka poprzez nadmiar cukrów prowadzi do zwiększonej produkcji lotnych kwasów tłuszczowych, co w efekcie może doprowadzić do kwasicy żwacza. W żywieniu krów mlecznych udział melasy w mieszance treściwej w dawce z udziałem kiszonek z traw może wynosić około 9%, jednak trzeba pilnować wielkości podawanej dawki melasy, która pozwoli uzyskać zawartość cukrów rozpuszczalnych wynoszącą około 6% w suchej masie dawki.

Melasa w swoim składzie zawiera znaczne ilości potasu, który odgrywa główną rolę w procesie wchłaniania wody w organach wewnętrznych, mięśniach i kościach oraz wpływa na wzrost wartości bilansu kationowo-anionowego.

  • Dodawanie melasy poprawia smakowitość i zapach paszy, co zachęca zwierzęta do jej pobierania

Nie skarmiaj melasą krów zasuszonych

Jednakże melasy nie należy stosować w żywieniu krów zasuszonych, gdyż jej dodatek może powodować poronienia lub prowadzić do występowania zalegania poporodowego. Melasa doskonale sprawdza się w okresie letnich upałów, gdyż jej smakowitość sprawia, że większe jest pobranie paszy. Zalecenia odnośnie ilości stosowania melasy u krów mlecznych mówią o 0,5 do 2 kg na sztukę dziennie.

Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Beata Dąbrowska

Ten produkt może Ciebie zainteresować

Pakiet: Mastitis + Rozród bydła

Pakiet: Mastitis + Rozród bydła

Płacisz tylko

35,50 zł

Cena regularna 75,00 zł

SPRAWDŹ

Widziałeś już nasze video "Jak zwiększyć zapas pasz objętościowych w gospodarstwie mlecznym?"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody