StoryEditorŻywienie krów

Melasa – prosty sposób na poprawę smakowitości TMR-u dla krów

17.12.2020., 11:12h
Dodatek melasy do TMR-u jest szybkim i prostym sposobem na poprawę smakowitości mieszaniny, a tym samym zwiększającym jej pobranie. Przy stosowaniu melasy w żywieniu bydła jest jednak jedno „ale”. Jej ilość musi być dostosowana do ilości i wartości pokarmowej pozostałych komponentów paszowych.

Jaka jest wartość pokarmowa melasy buraczanej?

Melasa to produkt uboczny powstający w procesie produkcji cukru i jest gęstym, lepkim syropem o ciemnobrązowej barwie. W swoim składzie zawiera około 50% sacharozy, ok. 22% wody oraz ok. 10% białka, które nie ma jednak większego znaczenia, gdyż znajdują się w nim niewielkie ilości białka ogólnego, które składa się w całości ze związków azotowych niebiałkowych, ulegających całkowitemu rozkładowi w żwaczu. Według norm INRA, wartość pokarmowa 1 kg suchej masy melasy to 1,03 JPM, 1,04 JPŻ, 84 BTJN i71 BTJE. Melasa jest zasobna w szereg ważnych dla organizmu pierwiastków, takich jak: wapń, fosfor, magnez, potas, sód, miedź, żelazo, mangan i cynk oraz witaminy z grupy B.

Kiedy skarmiać krowy melasą?

Jednak melasa jest przede wszystkim paszą, która stanowi doskonałe źródło energii dla bakterii zasiedlających żwacz, z wysoką zawartością węglowodanów rozpuszczalnych w wodzie i szybko metabolizowanych w żwaczu. W opinii prof. Zygmunta M. Kowalskiego z UR w Krakowie, melasa jest szczególnie przydatna w dawkach zawierających nadmiar białka szybko ulegającemu rozkładowi w żwaczu (np. przy żyw...
Pozostało 68% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
23. kwiecień 2024 21:22