Dzwonek Letnia promocja - Czytaj za 1 zł Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Pogoń za wydajnością krów nie zawsze idzie w parze z dochodowością gospodarstwa

Beata Dąbrowska
Kategoria: Polskie mleko
Pogoń za wydajnością krów nie zawsze idzie w parze z dochodowością gospodarstwa
Polskie mleko Porady
Data publikacji 22.07.2021r.

– Kilka lat temu postawiliśmy sobie za cel uzyskanie jak najwyższej wydajności od naszych krów. Owszem, udało się nam osiągnąć poziom 10 tys. kg mleka od sztuki, ale wówczas rozpoczęły się hodowlane problemy, a koszty szybko zaczęły rosnąć. Przekonaliśmy się, że gonienie za wydajnością nie zawsze idzie w parze z dochodowością – podkreśla Piotr Kozyra, dyrektor Rolniczego Zakładu Doświadczalnego IUNG – PIB w Werbkowicach.

Pozostało 0% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

r e k l a m a

System utrzymania krów pozwalający na znaczne oszczędności

Trzeba jednak zaznaczyć, że hodowla bydła i produkcja mleka na fermie w Kotorowie odbywa się w sposób zupełnie odmienny od powszechnie panujących w podobnych ośrodkach. Przede wszystkim całe mleczne pogłowie jest tutaj pastwiskowane, a gospodarstwo jest jednym z największych w województwie lubelskim, a prawdopodobnie i w Polsce, które wypasa krowy.

Praktycznie cały system utrzymania, żywienia i zarządzania mlecznym stadem podyktowany jest minimalizacją kosztów produkcji – wyjaśnia Piotr Kozyra.

Wiaty z głęboką ściółką

Kiedy w czerwcu br. odwiedziliśmy fermę w Kotorowie, utrzymywanych było w niej 280 krów dojnych i podobna pod względem liczebności grupa młodzieży.
Całe pogłowie bydła zajmuje półotwarte wiaty z głęboką ściółką. Przy stołach paszowych (zlokalizowanych na zewnątrz) obornik usuwany jest codziennie. W części legowiskowej, w okresie letnim obornik usuwany jest co 3–4 miesiące, natomiast zimą zdecydowanie rzadziej, dzięki czemu krowy dogrzewają się ciepłem fermentującego obornika. Do ścielenia dużych wiat służy ścielarka.

Polecam tę maszynę wszystkim hodowcom utrzymującym bydło na ściółce – mówi dyrektor Kozyra. – Kiedy nie mieliśmy ścielarki zużywaliśmy około 13 tysięcy bel słomy. Dziś jest to tylko około 4 tys. bel. Jak widać, oszczędności słomy są ogromne. Ponadto ścielimy sieczką, dzięki czemu łatwiej jest wywozić obornik oraz szybciej się on „przepala”.

Jak sprawdzają się wiaty w codziennym utrzymaniu i obsłudze?

r e k l a m a

Wiaty z głęboką ściółką to przede wszystkim stosunkowo mały koszt ich budowy – wyjaśniał dyrektor – jednakże największym dla nas mankamentem jest brak możliwości wprowadzenia zrobotyzowanego doju. Wiaty są bardzo przewiewne, tak więc lato praktycznie nam nie dokucza. Również zimą nie mamy najmniejszych problemów, bo krowy nie boją się zimna i nawet przy mrozach 30°C bezproblemowo się cielą. Natura sama broni się przed aurą, dlatego urodzone zimą oseski mają długą i gęstą okrywę włosową.

Stado dojone jest w dojarni znajdującej się w odrębnym od obór budynku i wyposażonej w halę udojową bok w bok 2x15 stanowisk. Krowy muszą być więc dwa razy dziennie przeganianie z wiat do obszernej poczekalni. Zimą, ochronę instalacji udojowej przed zamarznięciem np. w nocy stanowią specjalne, spuszczane kurtyny oraz promienniki ciepła.

Młodzież utrzymywana jest praktycznie na zewnątrz, w miejscu dawnego silosu, które jest suto ścielone słomą i wyposażone w poidła niezamarzające. Zimą jałówki leżą na kurhanie z obornika i – jak poinformował dyrektor zakładu – co godzinę zwierzęta zmieniają się ogrzewając. Te co leżą w środku przechodzą na zewnątrz

  • Młodzież utrzymywana jest praktycznie na zewnątrz, w miejscu dawnego silosu, które jest suto ścielone słomą i wyposażone w poidła niezamarzające. Zimą jałówki leżą na kurhanie z obornika i – jak poinformował dyrektor zakładu – co godzinę zwierzęta zmieniają się ogrzewając. Te co leżą w środku przechodzą na zewnątrz

W takich lekkich wiatach (wybudowanych w 2008 r.) utrzymywane są krowy dojne i grupa sztuk zasuszonych

  • W takich lekkich wiatach (wybudowanych w 2008 r.) utrzymywane są krowy dojne i grupa sztuk zasuszonych

W jednej z obór wykorzystano ściany dawnych silosów przejazdowych, gdzie powstały dwa boksy, w których krowy mogą schronić się przed wiatrem zimą

Ten produkt może Ciebie zainteresować

Elita – roczna prenumerata

Elita – roczna prenumerata

Płacisz tylko

75,00 zł SPRAWDŹ
  • W jednej z obór wykorzystano ściany dawnych silosów przejazdowych, gdzie powstały dwa boksy, w których krowy mogą schronić się przed wiatrem zimą

Piotr Kozyra zarządza Rolniczym Zakładem Doświadczalnym IUNG – PIB w Werbkowicach, którego głównym kierunkiem działalności jest hodowla bydła mlecznego, odbywająca się w gospodarstwie Kotorów (w powiecie hrubieszowskim). Ferma bydła w Kotorowie liczy 480 ha, z czego 240 ha stanowią użytki zielone. Na 111 ha uprawiana jest kukurydza, na 64 ha buraki cukrowe, pozostałe grunty zajmują uprawy zbożowe, głównie mieszanek zbożowych. Wyprodukowane na fermie mleko – w ilości ponad 130 tys. litrów miesięcznie – dostarczane jest do Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Krasnymstawie.

  • Piotr Kozyra zarządza Rolniczym Zakładem Doświadczalnym IUNG – PIB w Werbkowicach, którego głównym kierunkiem działalności jest hodowla bydła mlecznego, odbywająca się w gospodarstwie Kotorów (w powiecie hrubieszowskim). Ferma bydła w Kotorowie liczy 480 ha, z czego 240 ha stanowią użytki zielone. Na 111 ha uprawiana jest kukurydza, na 64 ha buraki cukrowe, pozostałe grunty zajmują uprawy zbożowe, głównie mieszanek zbożowych. Wyprodukowane na fermie mleko – w ilości ponad 130 tys. litrów miesięcznie – dostarczane jest do Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Krasnymstawie.

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody