Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Rolnicy spod Iławy mają patent na wydajność 10 tys. kg mleka od stada 90 krów

Marcin Konicz
Kategoria: Polskie mleko
Rolnicy spod Iławy mają patent na wydajność 10 tys. kg mleka od stada 90 krów
Polskie mleko Porady
Data publikacji 12.08.2021r.

Maria i Romana Kaczmarkowie to tegoroczni laureaci XXVII edycji Ogólnopolskiego Konkursu Rolnik-Farmer Roku w kategorii gospodarstwa rodzinne – hodowla bydła. Pochodzący z Warmii i Mazur hodowcy swoje mleczne gospodarstwo rozwijają od blisko 40 lat, a prowadzona w nim z niezwykłą dbałością produkcja roślinna i zwierzęca są głęboko ze sobą powiązane.

r e k l a m a

Dbając o żyzność ziemi i dobrostan krów

Kapituła konkursowa oceniała nas całościowo, jednak tak naprawdę nie robimy nic nadzwyczajnego – skromnie przyznają Maria i Roman Kaczmarkowie. – Dbamy o żyzność naszej ziemi i dobrostan zwierząt. Dzięki utrzymaniu stada na ściółce stosujemy nawożenie organiczne uzupełniane o wapnowanie gleb. Chronimy strukturę gleby przed erozją wodną i powietrzną.

Ściółka, okólnik i żadnych łańcuchów

W gospodarstwie w Gajdach, bydło mleczne utrzymywane jest w wolnostanowiskowej, ściołowej oborze z okólnikiem (wybudowanej w 2008 roku). Hodowcy nabywają słomę od okolicznych rolników.

Budowa nowej obory umożliwiła nam zwiększenie produkcji mleka. Obecnie utrzymujemy stado liczące 130 sztuk bydła, w tym 90 krów dojnych. Pierwiastki dają średnio 30 l mleka dziennie, a najbardziej wydajne sztuki 55 l białego surowca, za co są premiowane dodatkiem paszy ze stacji paszowych – informują hodowcy.

Dobra kiszonka to podstawa efektywnego żywienia

Stado objęte jest oceną użytkowości mlecznej, a jego wydajność wynosi ok. 10 tys. kg mleka o 4,3% zawartości tłuszczu i 3,4% białka oraz 2,8% kazeiny. W skład zbilansowanej dawki PMR wchodzi: kiszonka z kukurydzy, kiszonki z traw i lucerny, wysłodki, kreda, witaminy, drożdże oraz koncentrat białkowy.

We wszystkie komponenty paszowe zaopatrujemy się w firmie Wipasz, z którą współpracujemy od 15 lat. Dobra kiszonka to podstawa, dlatego nie oszczędzamy do dobrych zakiszaczach – dodają gospodarze. Zawarte w preparatach bakterie homo- i heterofermentatywne regulują konserwację i opóźniają proces zagrzewania się kiszonek podczas wybierania. Szczep bakterii mlekowych syntetyzuje związki hamując rozwój grzybów w kiszonce.

W wybudowanej w 2008 roku oborze hodowcy utrzymują 90 krów mlecznych

  • W wybudowanej w 2008 roku oborze hodowcy utrzymują 90 krów mlecznych

Wygodny cielętnik wyposażony jest w stację odpajania

  • Wygodny cielętnik wyposażony jest w stację odpajania

Skuteczne zacielanie podnosi opłacalność produkcji mleka

Korzystając z wiedzy ekspertów państwo Kaczmarkowie systematycznie podnoszą potencjał produkcyjny stada.

Obecnie zużywamy 2,4 porcji nasienia na skuteczne zacielenie i jest to jeden z kluczowych parametrów rozrodu, bowiem każdy niecielny dzień krowy generuje wysokie koszty – podkreślają hodowcy dodając, iż system utrzymania i żywienia krów pozwala na użytkowanie jej średnio przez 5 laktacji.

Stacja odpajania cieląt to inwestycja, która procentuje

r e k l a m a

W odchowie cieląt hodowcy zdecydowali się na inwestycję w stację odpajania cieląt.

Jest to przede wszystkim ułatwienie w pracy i jednocześnie zapewnienie odpowiedniego żywienia cieląt przez całą dobę. Intensywne żywienie ułatwia przemiany metaboliczne i stymuluje rozwój układu pokarmowego cieląt, a kilkukrotny w czasie doby odpój pozwala na optymalne trawienie i lepsze przyswajanie składników pokarmowych. Mimo dużych kosztów, automatyzacja żywienia cieląt to inwestycja, która się opłaciła i procentuje. Dobrze odchowane, zdrowe cielęta, to w przyszłości krowy w pełni wykorzystujące swój potencjał genetyczny – twierdzą hodowcy, którzy dokonując wyboru preparatu mlekozastępczego pod uwagę biorą kluczowe składniki, jakimi są: laktoza, tłuszcz, białko i włókno.

Stosowane u nas preparaty zawierają 22% białka ogólnego i charakteryzują się bardzo dobrą rozpuszczalnością i smakowitością. Dzięki zawartości prebiotycznych i probiotycznych kultur bakterii wyeliminowane jest namnażanie się patogenów bakterii w przewodzie pokarmowym co ogranicza występowanie biegunek – podkreślają hodowcy.

Maria i Roman Kaczmarkowie gospodarują we wsi Gajdy (gm. Zalewo, pow.iławski). Rolnicy uprawiają ((łącznie z dzierżawami z KOWR) blisko 100 ha ziemi. Na 30 ha uprawiana jest kukurydza na kiszonkę, 12 ha zajmuje lucerna, a pozostały areał stanowią pastwiska i łąki. Hodowcy są dostawcami mleka do firmy SERY ICC Pasłęk Sp. z o.o., do której sprzedają ponad 800 tys. litrów mleka rocznie.

  • Maria i Roman Kaczmarkowie gospodarują we wsi Gajdy (gm. Zalewo, pow.iławski). Rolnicy uprawiają ((łącznie z dzierżawami z KOWR) blisko 100 ha ziemi. Na 30 ha uprawiana jest kukurydza na kiszonkę, 12 ha zajmuje lucerna, a pozostały areał stanowią pastwiska i łąki. Hodowcy są dostawcami mleka do firmy SERY ICC Pasłęk Sp. z o.o., do której sprzedają ponad 800 tys. litrów mleka rocznie.

Ciągle doposażany park maszynowy

W gospodarstwie w Gajdach park maszynowy jest wymieniany i doposażony zarówno ze środków własnych, jak i z PROW-u. Pracuje tutaj aż 6 ciągników, co pozwala zaoszczędzić czas na podpinanie maszyn w sezonie.

Nabyliśmy ostatnio rozrzutnik obornika, pług obrotowy, kosiarkę dyskową i przewracarkę do zielonek oraz ścielarkę – mówią rolnicy.

– W planach jest budowa wiaty oraz zakup ładowarki. Naszymi finansami zajmuje się żona, dlatego jesteśmy na plusie i inwestujemy zarówno w maszyny, jak i ziemie – podsumowuje Roman Kaczmarek.

Marcin Konicz
Zdjęcia: Marcin Konicz

Ten produkt może Ciebie zainteresować

Koszulka damska - Elita

Koszulka damska - Elita

Płacisz tylko

33,00 zł

Cena regularna 39,00 zł

SPRAWDŹ

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody