Skąd u krów w żwaczu metan?
Metan powstaje w żwaczu krów na skutek procesu metanogenezy, która prowadzona jest przez mikroorganizmy zasiedlające żwacz. Warto wiedzieć, że liczba bakterii w łyżce płynu żwacza jest większa niż liczba ludzi na świecie. I gdyby nie ten fakt, to żadna krowa nie mogłaby dobrze wykorzystać pasz objętościowych.
r e k l a m a
Co wpływa na zwiększoną produkcję metanu przez krowy?
Wodór wykorzystywany jest do syntezy kwasów tłuszczowych, syntezy komórek bakteryjnych oraz procesu metanogenezy. Na wielkość produkcji metanu wpływa przede wszystkim intensywność przemian zachodzących w organizmie i kierunek produkcji. Potwierdzono jednak, że im więcej mleka wyprodukuje krowa, tym mniejsza jest produkcja metanu. I jest to klucz do tego, by wpływać na ograniczenie jego emisji. Jak przekonuje prof. Adam Cieślak z UP w Poznaniu, najbardziej efektywnym i ekonomicznym sposobem na redukcję produkcji metanu jest stosowanie pasz o wysokiej wartości pokarmowej, a tym samym, wysokiej strawności. Wyższa strawność pasz objętościowych wiąże się co prawda ze zwiększoną produkcją metanu, ale poprawia także wykorzystanie pasz podnosząc efekty produkcyjne.
- Krowa ważąca 500 kg, pobierająca 18 kg suchej masy dziennie i dająca ok. 30 litrów mleka, wydala 500 l metanu na dobę
Badania pokazały, że wartość pokarmowa kiszonki z kukurydzy, jak też jej rodzaj, może mieć duży wpływ na ilość produkowanego metanu. Kiszonka z kukurydzy w porównaniu z sianokiszonką z traw znacznie ogranicza emisję gazu, co jest efektem większego udziału skrobi w dawce i jej wpływu na mikroorganizmy żwacza.
r e k l a m a
Coraz częściej stosowane są także komercyjne dodatki bazujące na chemicznych inhibitorach procesu tworzenia się metanu w żwaczu, które mogą ograniczyć jego emisję nawet o ok. 30%.
Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Beata Dąbrowska
Artykuł ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 1-2/2022 na str. 69. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR: Zamów prenumeratę.