Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Słoma czy siano - czym lepiej budować strukturę dawki pokarmowej dla krów?

Beata Dąbrowska
Kategoria: Polskie mleko
Polskie mleko Żywienie krów
Data publikacji 23.05.2022r.

Szacuje się, że w czasie jednej minuty przeżuwania krowa wydziela ok. 270 ml śliny. W niej znajduje się naturalny bufor, jakim jest kwaśny węglan sodu, w ilości około 7 g na litr śliny.

Lepiej budować strukturę dawki słomą czy sianem?

Dawka pokarmowa o właściwej strukturze, charakteryzująca się dobrym pobraniem fizycznie efektywnego włókna gwarantuje dużą produkcję śliny, gdyż wtedy krowa przeżuwa 6 – 8 razy dziennie po 40 – 50 minut. Dzięki temu pH płynu żwaczowego utrzymuje się na poziomie około 6, co warunkuje stabilizację fermentacji w żwaczu. W takiej sytuacji nie ma mowy o kwasicy. Dodatkowo otrzymujemy efekt maksymalizacji syntezy białka mikrobiologicznego.

Dla przeżuwaczy jest to najtańsze białko o dobrym składzie aminokwasowym, a zarazem bardzo dobrze trawione w jelicie cienkim. Badania dowodzą, że najkorzystniejsza koncentracja peNDF-u (efektywna strukturalność) w dawce pokarmowej wynosi około 22%. Pomimo iż powszechnie stosowanym komponentem strukturotwórczym jest słoma, to wielu hodowców rozważa zastosowanie w tym celu siana.

Czy lepsze jest budowanie struktury dawki słomą czy sianem? Po części na to pytanie odpowiedzi udzielają wyniki doświadczenia, które zostało zrealizowane w Bolonii.

Słoma zdecydowanie lepsza od siana

Doświadczenie obejmowało 2 grupy zwierząt. W pierwszej grupie krowy otrzymywały 15 kg siana i 6,5 kg śrutowanego ziarna kukurydzy, zaś te z 2 grupy żywiono sianem – 9 kg, słomą – 3 kg i śrutowanym ziarnem kukurydzy 9,5 kg. W 2 grupie było zdecydowanie więcej skrobi. Pobranie peNDF w pierwszej grupie wyniosło 5,29 kg, skrobi 3, 80 kg a całkowity czas przeżuwania wyniósł 751 minut. Z kolei w 2 grupie krowy pobrały 3,78 kg peNDF, 5,46 kg skrobi, a przeżuwanie trwało 803 minuty. Pomimo że w 2 grupie było więcej skrobi, a mniej peNDF przeżuwanie trwało dłużej. To wskazuje na zdecydowanie lepsze działanie słomy na strukturalność dawki pokarmowej w stosunku do siana.

Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Beata Dąbrowska

Widziałeś już nasze video "O czym piszemy w najnowszym 6. numerze magazynu Elita Dobry Hodowca?"?

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody