r e k l a m a

Partner serwisu

Wzrost koncentracji amoniaku w żwaczu odbija się na zdrowiu krów

Polskie mleko Zdrowie krów
Data publikacji 20.01.2021r.

Wątroba to największy gruczoł w organizmie krowy, który stanowi jej prawdziwe, metaboliczne centrum. Organ ten wykonuje bowiem około 1500 różnych funkcji, nie dziwi więc, że każde obciążenie czy uszkodzenie wątroby ogranicza możliwości produkcyjne krowy.

r e k l a m a

Dlaczego zdrowa wątroba jest taka ważna?

Jedną z – jakże ważnych – funkcji wątroby jest oczyszczanie organizmu. Organ detoksykuje szkodliwe substancje wchłonięte z przewodu pokarmowego i poddaje „recyklingowi” odpady takie jak: uszkodzone komórki, leki, toksyny i amoniak. Pozostałości tego procesu usuwane są przez jelita i nerki.
Jedną z głównych toksycznych dla wątroby substancji jest amoniak. U wysoko wydajnych zwierząt, przy deficycie energetycznym w żwaczu, powstaje nadmiar amoniaku, który jest absorbowany przez ścianę żwacza i wraz z krwiobiegiem dostaje się do wątroby, gdzie przekształcany jest w mocznik.

Kiedy dochodzi do wzrostu zawartości amoniaku we krwi u krów?

Do wzrostu koncentracji amoniaku w żwaczu dochodzi w wyniku skarmiania pasz z nadmierną ilością białka lub niedoborem energii. Podaż (wraz z białkiem) zbyt dużych ilości łatwo dostępnych związków azotowych może prowadzić do wzrostu koncentracji amoniaku w żwaczu, który zmienia pH treści pokarmowej i obniża poziom syntezy białka mikrobiologicznego. To z kolei wpływa na obniżenie wydajności i zawartości białka w produkowanym mleku. Trzeba pamiętać, że procesy odtruwania organizmu z amoniaku przez wątrobę są jednak ograniczone i dodatkowo obciążają gruczoł. Jak już wspomnieliśmy, w cyklu mocznikowym amoniak przetwarzany jest w wątrobie w mocznik, jednak określenie jego optymalnej zawartości nie jest łatwe, gdyż – obok żywienia – jego poziom zależy również: od wieku i wydajności krów, etapu laktacji, stanu zdrowia zwierzęcia oraz wielu innych czynników. I tak na przykład krowy w pierwszych tygodniach laktacji mają mało mocznika w mleku, co wynika z naturalnej fizjologii krów po wycieleniu. Poprawa apetytu i rozdajanie się krów powodują wzrost poziomu mocznika w mleku w dalszych tygodniach laktacji.


  • Do wzrostu koncentracji amoniaku w żwaczu dochodzi w wyniku skarmiania pasz z nadmierną ilością białka lub niedoborem energii

Prawidłowa ilość mocznika i białka

r e k l a m a

Zdaniem prof. Adama Traczykowskiego, o prawidłowym zbilansowaniu dawki pokarmowej dla krów mlecznych pod względem białka i energii w paszy świadczy poziom białka od 3,2% do 3,6% oraz mocznika 150–300 mg/l, przy czym dopuszczalna jest różnicę 0,3%–0,4% (w dół) na początku laktacji i (w górę) w drugiej fazie laktacji.

Bardzo ważną informacją jest, iż podwyższony poziom mocznika w mleku negatywnie wpływa na parametry rozrodu, powodując zaburzenia w rozrodzie. Mocznik i amoniak przyczyniają się do zmian pH błony śluzowej macicy. Nadmiar mocznika może również powodować wzrost komórek somatycznych w mleku, gdyż niewydalony mocznik i nadmiar amoniaku wraz z krwią dostają się także do wymienia.

Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Beata Dąbrowska

Widziałeś już nasze video "Jak zwiększyć zapas pasz objętościowych w gospodarstwie mlecznym?"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody