StoryEditorZdrowie krów

Wzrost koncentracji amoniaku w żwaczu odbija się na zdrowiu krów

20.01.2021., 12:01h
Wątroba to największy gruczoł w organizmie krowy, który stanowi jej prawdziwe, metaboliczne centrum. Organ ten wykonuje bowiem około 1500 różnych funkcji, nie dziwi więc, że każde obciążenie czy uszkodzenie wątroby ogranicza możliwości produkcyjne krowy.

Dlaczego zdrowa wątroba jest taka ważna?

Jedną z – jakże ważnych – funkcji wątroby jest oczyszczanie organizmu. Organ detoksykuje szkodliwe substancje wchłonięte z przewodu pokarmowego i poddaje „recyklingowi” odpady takie jak: uszkodzone komórki, leki, toksyny i amoniak. Pozostałości tego procesu usuwane są przez jelita i nerki.
Jedną z głównych toksycznych dla wątroby substancji jest amoniak. U wysoko wydajnych zwierząt, przy deficycie energetycznym w żwaczu, powstaje nadmiar amoniaku, który jest absorbowany przez ścianę żwacza i wraz z krwiobiegiem dostaje się do wątroby, gdzie przekształcany jest w mocznik.

Kiedy dochodzi do wzrostu zawartości amoniaku we krwi u krów?

Do wzrostu koncentracji amoniaku w żwaczu dochodzi w wyniku skarmiania pasz z nadmierną ilością białka lub niedoborem energii. Podaż (wraz z białkiem) zbyt dużych ilości łatwo dostępnych związków azotowych może prowadzić do wzrostu koncentracji amoniaku w żwaczu, który zmienia pH treści pokarmowej i obniża poziom syntezy białka mikrobiologicznego. To z kolei wpływa na obniżenie wydajności i zawartości białka w produkowanym mleku. Trzeba pamiętać, że procesy odtruwania organizmu z amoniaku przez wątrobę są jednak ograniczone i dodatkowo obciążają gruczoł. Jak już wspomnieliśmy, w cyklu mocznikowym amoniak przetwarzany jest w wątrobie w mocznik, jednak określenie jego optymalnej zawartości nie jest łatwe, gdyż – obok żywienia – jego poziom zależy również: od wieku i wydajności krów, etapu laktacji, stanu zdrowia zwierzęcia oraz wielu innych czynników. I tak na przykład krowy w pierwszych tygodniach laktacji mają mało mocznika w mleku, co wynika z naturalnej fizjologii krów po wycieleniu. Poprawa apetytu i rozdajanie się krów powodują wzrost poziomu mocznika w mleku w dalszych tygodniach laktacji.


  • Do wzrostu koncentracji amoniaku w żwaczu dochodzi w wyniku skarmiania pasz z nadmierną ilością białka lub niedoborem energii

Prawidłowa ilość mocznika i białka

Zdaniem prof. Adama Traczykowskiego, o prawidłowym zbilansowaniu dawki pokarmowej dla krów mlecznych pod względem białka i energii w paszy świadczy poziom białka od 3,2% do 3,6% oraz mocznika 150–300 mg/l, przy czym dopuszczalna jest różnicę 0,3%–0,4% (w dół) na początku laktacji i (w górę) w drugiej fazie laktacji.

Bardzo ważną informacją jest, iż podwyższony poziom mocznika w mleku negatywnie wpływa na parametry rozrodu, powodując zaburzenia w rozrodzie. Mocznik i amoniak przyczyniają się do zmian pH błony śluzowej macicy. Nadmiar mocznika może również powodować wzrost komórek somatycznych w mleku, gdyż niewydalony mocznik i nadmiar amoniaku wraz z krwią dostają się także do wymienia.

Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Beata Dąbrowska

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. kwiecień 2024 07:44