StoryEditorChoroby krów

Zapalenie macicy u krowy – co je wywołuje i jak zapobiegać?

29.08.2019., 12:08h
Większość przypadków zapaleń macicy występuje u krów w okresie poporodowym, niemniej mogą powstawać także w późniejszym okresie np. po inseminacji lub innych zabiegach wykonywanych na macicy.
Infekcje bakteryjne macicy po porodzie występują praktycznie u 90% krów, ale tylko u części z nich dochodzi do zapalenia macicy (metritis), które występuje średnio u 10–20% krów.

Zapalenie macicy należy do jednej z chorób poporodowych obniżających parametry rozrodu i zależy od ilości bakterii, które przedostały się do macicy, ich zjadliwości oraz indywidualnej odporności zwierzęcia. Schorzenie powstaje zwykle w pierwszych 21 dniach (najczęściej do 10 dni) po porodzie na skutek zakażenia bakteriami.

Infekcje macicy pojawiają się przy obniżonej odporności u krów

Prawidłowy przebieg okresu poporodowego związany z inwolucją macicy powinien zakończyć się do 6. tygodnia po wycieleniu, jednak w pierwszych 14. dniach po porodzie w macicy stwierdza się obecność chorobotwórczych drobnoustrojów powodujących zakażenia. Krowy ze sprawnym układem odpornościowym radzą sobie z poporodowymi zakażeniami, jednak u dużego odsetka zwierząt z mniejszą wydolnością układu immunologicznego dochodzi do rozwoju schorzenia.

Choroba charakteryzuje się̨ powiększeniem macicy i patologicznymi wypływami z dróg rodnych w postaci cuchnącej, czerwonobrązowej wydzieliny. Podczas badania rektalnego można stwierdzić powiększenie macicy, a po jej naciśnięciu wypływa wydzielina. Spośród czynników zakaźnych głównym sprawcą poporodowego zapalenia macicy jest bakteria Escherichia coli, która pojawia się̨ w stanach zapalnych najwcześniej. W późniejszym stadium choroby dołączają̨ zakażenia innymi patogenami.

Groźne konsekwencje nieleczenia metritis

Niewykryte i nieleczone metritis może prowadzić do innych schorzeń układu rozrodczego, takich jak nieczynność jajników czy torbiele jajnikowe. Jednym z najważniejszych działań profilaktycznych, jakie może wykonać hodowca jest mierzenie temperatury krów do 10. dnia po wycieleniu. Regularnie prowadzone pomiary pozwalają na wykrycie blisko 40% przypadków poporodowego zapalenia macicy. Jako kryterium przyjmuje się temperaturę nieprzekraczającą 39,5°C.

Beata Dąbrowska
Zdjęcie: Beata Dąbrowska
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
26. kwiecień 2024 07:38