Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za jedyne 12 zł Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Żywienie pastwiskowe wysokowydajnych krów hf może być bardzo opłacalne

Kategoria: Polskie mleko Data: 05.07.2019
Żywienie pastwiskowe wysokowydajnych krów hf może być bardzo opłacalne
Polskie mleko
Data publikacji 05.07.2019r.

Ze względu na zbyt niską koncentrację składników pokarmowych oraz nie najlepszy stosunek energii do białka, wielu fachowców wyklucza zastosowanie żywienia pastwiskowego w dawce dla wysokowydajnych krów rasy hf. Jednak Wiesława i Władysław Srokowie udowadniają, że jest to możliwe i to z korzyścią dla zdrowia i płodności zwierząt. Dlatego ich krowy i jałówki już od początku maja przez całą dobę korzystają z wypasu. Do obory schodzą tylko sztuki produkcyjne na czas doju.

Pozostało 0% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

r e k l a m a

Oczywiście, aby wypas na tak szeroką skalę się udał, hodowcy dostosowali się do pewnych zasad. Po pierwsze, jak przyznają, muszą być to pastwiska utrzymane w bardzo wysokiej kulturze, podsiewane co roku, a przesiewane co 4–5 lat. Trzeba też wykaszać niedojdy oraz odpowiednio je nawozić. To warunkuje utrzymanie się wartościowych, ale i wymagających gatunków traw, a także roślin motylkowych, głównie koniczyn, zwłaszcza białej odpornej na zgryzanie i przydeptywanie przez zwierzęta. Musi być też zapewniony stały dostęp do wody oraz zadrzewienia dające cień.

Tylko młoda i soczysta

Jednak, jak zauważył Władysław Sroka, najważniejszy jest sam okres przejścia na pastwisko, gdyż krowy nie lubią zmian, zwłaszcza tych żywieniowych. Dlatego przez pierwsze 2 tygodnie wypas prowadzony jest tylko w dzień, zaś w nocy krowy zostają w oborze i pobierają dawkę TMR taką samą, jaką mają do dyspozycji zimą, tylko w mniejszych ilościach. To łagodne przejście jest, zdaniem hodowcy, kluczem do sukcesu. Stopniowe wprowadzanie zielonki do dawki pokarmowej ma jeszcze jedną zaletę, a mianowicie, zapobiega wystąpieniu tężyczki pastwiskowej, ważne jest też stosowanie dodatku mineralno-witaminowego zawierającego tlenek magnezu.

Wypas zaczynamy jak najwcześniej, aby trawa się nie zestarzała, bo tylko po młodej i soczystej trawie jest mleko. Zatem bydło wychodzi z obory już 20 kwietnia, ale pastwisko wykorzystywane jest na 100% dopiero w maju, po bardzo ważnym okresie przejściowym – przyznał gospodarz.

Z pastwisk w pełnym całodobowym wymiarze bydło korzysta z reguły do początku października, a potem dopóki pogoda pozwoli wychodzi jeszcze na dzienny wypas. Wtedy też przywracana jest dawka TMR – znów powoli, stopniowo i łagodnie. Zatem, przez kilka tygodni zwierzęta pobierają TMR w nocy, a potem przechodzą zupełnie na mix zadawany z wozu paszowego Sano o pojemności 8 m3.


Wóz paszowy latem pracuje mniej niż zimą, ale trzeba nadmienić, że przygotowywany jest także specjalny TMR dla opasów


Dój z dokarmianiem

r e k l a m a

Warto zauważyć, że rolnik dysponuje oborą uwięziową stropową, dlatego na pastwisku krowy mają znacznie lepsze warunki. Po pierwsze, mogą chodzić, a ruch to zdrowsze nogi, lepsze okazywanie rui i łatwiejsze porody. Ponadto, na pastwisku, jak przyznaje Władysław Sroka, zwierzęta lepiej znoszą upały, gdyż jest tu ruch powietrza oraz cień drzew. Z kolei w niskiej oborze starego typu, latem przy pełnej obsadzie na pewno byłyby gorsze warunki powietrzne, nie mówiąc już o stężeniu gazów takich jak np. amoniak czy dwutlenek węgla. Najprościej mówiąc, tu latem obora się wietrzy, co również powoduje mniej pracy przy usuwaniu i wywożeniu obornika.

Z naszych wieloletnich obserwacji wynika, że wypas ma niezastąpiony i korzystny wpływ na nogi, racice, płuca oraz ogólną zdrowotność i odporność bydła – zaznaczył Władysław Sroka.

Młoda zielonka zawiera dużo białka, ale wysoka produkcja mleka wymaga dokarmiania, które ma miejsce podczas dwukrotnego doju z zastosowaniem takich pasz jak: kiszonka z kukurydzy dająca energię, sianokiszonka na zwiększenie udziału włókna, pasze treściwe i dodatki mineralno-witaminowe. Dawka ma postać TMR-u, ale pobierana jest tylko przez ok. 3 godziny dziennie, wszak dój na dojarce przewodowej z 6 aparatami trwa 1,5 godz. Tak mocne ograniczenie na lato podaży dawki TMR może być problemowe, ale nie zawsze. Jak przyznaje Władysław Sroka, w jego przypadku wiąże się to z dużą zaletą, jaką jest wyeliminowanie zagrzewania się paszy podczas upałów. Ponadto wypas jest znacznie tańszy oraz mniej czasochłonny.

Przez targ do Maluty

Ostatnio w inseminacji rolnicy często sięgają po nasienie rasy hf odmiany czerwono-białej. Jeśli któraś krowa ma problemy z pokryciem, czyli nie jest cielna po 3 zabiegach, to wtedy stosowane jest nasienie od buhaja mięsnego. Takie krzyżówki hf-ów z rasami mięsnymi dobrze sprawdzają się w opasie, który rolnicy prowadzą jako uzupełnienie produkcji mleka.

Dziś Władysław Sroka prowadzi doinwestowane i rozwinięte gospodarstwo, ale jak wspomina, nie zawsze było tak kolorowo. Przyznaje, że najtrudniejszy był początek lat 90., kiedy brakowało nawet na chleb.

Po zmianie ustroju i przemianach gospodarczych mleko było bardzo tanie, dodatkowo upadła nasza spółdzielnia mleczarska w Malborku. Mieliśmy wtedy 8 krów i nie wiedzieliśmy co zrobić. Uratował nas targ, gdzie sprzedawaliśmy twarogi, śmietanę i ziemniaki. Po kilku latach, w roku 1998, gdy powiększyliśmy stado, zaczęliśmy oddawać mleko do Maluty, gdzie przyjęto nas z otwartymi rękami – zakończył Władysław Sroka.


Uzupełnieniem produkcji mleka jest opas buhajów, dla których rolnik zaadaptował stodołę zakupioną wraz z ziemią od sąsiada 

Wizytówka gospodarstwa

Ten produkt może Ciebie zainteresować

Bydło mleczne - relacja z webinarium

Bydło mleczne - relacja z webinarium

Płacisz tylko

9,90 zł

Cena regularna 100,00 zł

SPRAWDŹ



Wiesława i Władysław Srokowie (na zdjęciu) gospodarują wraz z synami Leszkiem i Radosławem oraz synowymi Dorotą i Katarzyną we wsi Chlebówka (pow. malborski, gm. Nowy Staw). Łącznie uprawiają ok. 210 ha (po 70 ha na rodzinę). W strukturze zasiewów można wyróżnić: pszenicę, kukurydzę, rzepak, burak cukrowy i użytki zielone. Rolnicy utrzymują 150 sztuk bydła, w tym 36 krów mlecznych. Rocznie dostarczają 250 tys. l mleka do Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej „Maluta” w Nowym Dworze Gdańskim, w której Władysław Sroka pełni funkcję zastępcy przewodniczącego rady nadzorczej. Stado objęte jest oceną użytkowości mlecznej, a średnia wydajność wynosi ok. 9 tys. kg mleka.

 

Andrzej Rutkowski
fot. Andrzej Rutkowski (x4)

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody