StoryEditorRolnicy. Podlasie

Babcia Emilki z Rolnicy Podlasie zdradza przepis na pyszne pyzy [FILM]

18.09.2021., 12:09h
Rolniczka Emilia Korolczuk z Rancza Laszki znana z Serialu „Rolnicy. Podlasie” po raz kolejny za swoim kanale na YouTubie zaprezentowała pyszny rodzinny przepis. Tym razem wraz z Mamą i Babcią Helą pokazały jak zrobić pyszne pyzy. Jakich składników potrzebujemy?

Przepis na pyzy jest znany w rodzinie od lat. Babcia Hela nauczyła się go jeszcze od swojej mamy. A teraz kobieta swoja wiedzę przekazuje córce i wnuczce oarz fanim Rancza Laszki. Zatem podobnie jak podczas wspólnego smażenia pączków z okazji Tłustego Czwartku, także i tym razem w we wspólnym gotowaniu brały udział trzy pokolenia kobiet: Babcia Helenka, Mama Jola i Emilka.

Sposób przygotowania wspomnianych pączków można podejrzeć pod linkiem: Przepis na pączki Babci Heli z Rancza Laszki oraz na filmie dostępnym pod linkiem: Pączki Babci Heli 

Składniki

Ciasto ziemniaczane:

  • Ugotowane i surowe (tych trochę mniej) ziemianki
  • Mąka ziemniaczana
  • Mąka pszenna

Farsz:

  • Mięso mielone   
  • Cebula
  • Przyprawy (sól, pieprz, majeranek)

Zasmażka:

  • Pokrojony boczek
  • Pokrojona cebula
  • Skwarki

Sposób przygotowania

  1. Ugotowane ziemniaki zmielić za pomocą maszynki, ale pamiętajmy, że muszą być zimne, aby można było je łatwiej zmielić.
  2. Z kolei surowe ziemniaki należy zetrzeć na tarce, a potem odcedzić przez pieluchę i dodać je zmielonych ziemniaków gotowanych. Całość mieszamy, po czym dodajemy także mąki ziemniaczanej oraz mąki pszennej.
  3. Aby przygotować farsz: do przemielonych przez maszynkę cebuli i boczku, dodajemy odrobinę surowych i gotowanych ziemniaków oraz dwóch rozrobionych jajek. Następnie przyprawiamy  solą, pieprzem i majerankiem. Ewentualnie także mieszanką warzywna przypraw. Całość wymieszać. Można dodać także trochę tartej bułki, ale nie ma takiej konieczności. Dzięki ziemniakom, farsz się scala i staje się bardziej miękki. Mieszać do czasu, aż mięso nie będzie się przyklejać do dłoni.\
  4. Gotowe pyzy, czyli bułeczki wypełnione farszem, włożyć do garnka z wodą i gotować przez około 10 minut.

 


Gotowe pyzy, które zostaną do „następnego” dnia – warto odgrzewać poprzez pokrojenie ich w plastry i podsmażenie na patelni. Możliwe, że w tej formie dla niektórych będą smaczniejsze niż na świeżo.

Wspólne gotowanie to także okazja do rozmowy

W trakcie wspólnego pichcenia kobiety poruszały także takie tematy jak:

  • dieta ludzi pracujących na wsi
  • długość życia ludzi na wsi
  • czym uzyskać korchmal

Rodzinne gotowanie jest cudowne!  Najlepszy sposób na spędzenie tego czasu razem.

Życzymy smacznego!

Oprac. Natalia Marciniak-Musiał

Zdjęcie: screen YT Ranczo Laszki

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. kwiecień 2024 09:27