Dzwonek Letnia promocja - Czytaj za 1 zł Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Babcia Emilki z Rolnicy Podlasie zdradza przepis na pyszne pyzy [FILM]

Natalia Marciniak-Musiał
Kategoria: Rolnictwo na luzie
Babcia Emilki z Rolnicy Podlasie zdradza przepis na pyszne pyzy [FILM]
Rolnictwo na luzie Rolnicy. Podlasie
Data publikacji 18.09.2021r.

Rolniczka Emilia Korolczuk z Rancza Laszki znana z Serialu „Rolnicy. Podlasie” po raz kolejny za swoim kanale na YouTubie zaprezentowała pyszny rodzinny przepis. Tym razem wraz z Mamą i Babcią Helą pokazały jak zrobić pyszne pyzy. Jakich składników potrzebujemy?

r e k l a m a

Przepis na pyzy jest znany w rodzinie od lat. Babcia Hela nauczyła się go jeszcze od swojej mamy. A teraz kobieta swoja wiedzę przekazuje córce i wnuczce oarz fanim Rancza Laszki. Zatem podobnie jak podczas wspólnego smażenia pączków z okazji Tłustego Czwartku, także i tym razem w we wspólnym gotowaniu brały udział trzy pokolenia kobiet: Babcia Helenka, Mama Jola i Emilka.

Sposób przygotowania wspomnianych pączków można podejrzeć pod linkiem: Przepis na pączki Babci Heli z Rancza Laszki

oraz na filmie  dostępnym pod linkiem: Pączki Babci Heli 

Składniki

Ciasto ziemniaczane:

  • Ugotowane i surowe (tych trochę mniej) ziemianki
  • Mąka ziemniaczana
  • Mąka pszenna

Farsz:

  • Mięso mielone   
  • Cebula
  • Przyprawy (sól, pieprz, majeranek)

Zasmażka:

  • Pokrojony boczek
  • Pokrojona cebula
  • Skwarki

Sposób przygotowania

r e k l a m a

  1. Ugotowane ziemniaki zmielić za pomocą maszynki, ale pamiętajmy, że muszą być zimne, aby można było je łatwiej zmielić.
  2. Z kolei surowe ziemniaki należy zetrzeć na tarce, a potem odcedzić przez pieluchę i dodać je zmielonych ziemniaków gotowanych. Całość mieszamy, po czym dodajemy także mąki ziemniaczanej oraz mąki pszennej.
  3. Aby przygotować farsz: do przemielonych przez maszynkę cebuli i boczku, dodajemy odrobinę surowych i gotowanych ziemniaków oraz dwóch rozrobionych jajek. Następnie przyprawiamy  solą, pieprzem i majerankiem. Ewentualnie także mieszanką warzywna przypraw. Całość wymieszać. Można dodać także trochę tartej bułki, ale nie ma takiej konieczności. Dzięki ziemniakom, farsz się scala i staje się bardziej miękki. Mieszać do czasu, aż mięso nie będzie się przyklejać do dłoni.\
  4. Gotowe pyzy, czyli bułeczki wypełnione farszem, włożyć do garnka z wodą i gotować przez około 10 minut.

 


Gotowe pyzy, które zostaną do „następnego” dnia – warto odgrzewać poprzez pokrojenie ich w plastry i podsmażenie na patelni. Możliwe, że w tej formie dla niektórych będą smaczniejsze niż na świeżo.

Wspólne gotowanie to także okazja do rozmowy

W trakcie wspólnego pichcenia kobiety poruszały także takie tematy jak:

  • dieta ludzi pracujących na wsi
  • długość życia ludzi na wsi
  • czym uzyskać korchmal

Rodzinne gotowanie jest cudowne!  Najlepszy sposób na spędzenie tego czasu razem.

Życzymy smacznego!

Ten produkt może Ciebie zainteresować

Czapka z daszkiem – Tygodnik Poradnik Rolniczy

Czapka z daszkiem – Tygodnik Poradnik Rolniczy

Płacisz tylko

27,00 zł

Cena regularna 35,00 zł

SPRAWDŹ

Oprac. Natalia Marciniak-Musiał

Zdjęcie: screen YT Ranczo Laszki

Widziałeś już nasze video "Wiktor Szmulewicz: obecnie rolnictwo jest w najgorszej sytuacji od lat"?

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody