StoryEditorCeny żywca

Ceny bydła biją rekordy. Czy jest szansa na kolejne podwyżki?

02.11.2021., 12:11h
Ceny skupu bydła cały czas pną się w górę. Jakie stawki oferują zakłady? Czy jest szansa na kolejne podwyżki?

Z najnowszego raportu Komisji Europejskiej wynika, że ceny bydła w Unii Europejskiej cały czas pną się w górę, a największe podwyżki obserwowane są w Polsce. Na początku października średnia cena w wadze poubojowej krów wyniosła 3,38 euro/kg. To prawie o 1/4 więcej niż rok wcześniej. 

Czy ceny bydła jeszcze wzrosną?

Zdaniem analityków PKO BP, możliwe jest utrzymanie się wzrostów cen bydła w Polsce, choć przy malejącej dynamice podwyżek.

- Wzrostom sprzyjać będzie wysoki popyt w warunkach spowolnionej produkcji. Mniejsze niż przed rokiem ograniczenia w funkcjonowaniu gastronomii, choć przy wciąż niezerowym ryzyku przywrócenia części restrykcji, utrzymywać będą popyt w HoReCa na poziomie wyższym niż przed rokiem - czytamy w najnowszym wydaniu AgroNawigatora PKO BP.

Jednocześnie bankowi eksperci zaznaczają, że produkcja wołowiny może być ograniczona, bo istnieje obawa, że rolnicy będą rezygnować z hodowli z uwagi na drożejące nawozy oraz pasze (zboża i oleiste). Taki trend już zresztą obserwujemy: w połowie tego roku spadek pogłowia bydła w Polsce pogłębił się o 5,4 proc. w stosunku do 2020 roku. Także w innych krajach, np. w Irlandii hodowla się kurczy.

Tu warto dodać, że na wzrost cen bydła może mieć wpływ pojawienie się BSE w Brazylii, bo Chiny wstrzymały zakupy z tego kraju. A więc uwaga Chin może przekierować się na wołowinę z innych krajów.

Ceny skupu żywca wołowego w Polsce

Osi Poland Foodworks – byki 17 zł/kg (kl. O) (bez zmian), jałówki 16 zł/kg (kl. O) (bez zmian), krowy 15 zł/kg (kl. O) (bez zmian);

Łódzkie:

  • Marciniak, Sędzimirowice – byki 8–10,50 zł/kg (bez zmian), jałówki 7,0–10 zł/kg (wzrost o 1 zł), krowy 5,5 zł/kg (bez zmian);

Lubelskie:

  • ZM Wierzejki – byki: 17,4 zł/kg ( kl. O) (wzrost o 1 zł), 18,0 zł/kg (kl. R) (wzrost o 1 zł), jałówki: 16,8 zł/kg (kl. O) (wzrost o 1 zł), 17,4 zł/kg (kl. R) (wzrost o 1 zł);

Małopolskie:

  • PW Laskopol Limanowa – byki 8,0–11 zł/kg (wzrost o 1,5 zł), jałówki 7,0–9,0 zł/kg (wzrost o 1 zł);

Mazowieckie:

  • ZM Mościbrody– byki 17,5 zł/kg (kl. O) (bez zmian), 17,9 zł/kg (kl. R,) (bez zmian) 18,1 zł/kg (kl. U dostawy pow. 10 szt.) (bez zmian), jałówki 16 zł/kg (kl. O) (bez zmian), 16,5 zł/kg (kl. R) (bez zmian), krowy 14 zł/kg (320 kg mięsa) (bez zmian);

Podlaskie:

  • ZM Bost, Turośń Kościelna – byki 8-11 zł/kg (spadek o 1,5 zł), jałówki 8-11 zł/kg (spadek o 1,5 zł);

Podkarpackie:

  • Kabanospol, Wielopole Skrzyńskie – byki 8,1 - 9,4 zł/kg (bez zmian), jałówki - 6,5 - 8 zł/kg (bez zmian), krowy 4,6 zł/kg (bez zmian);

Wielkopolska:

  • Jóźwiakowski, Damasławek – byki 9,9 zł/kg (wzrost o 20 gr), jałówki 8 zł/kg (wzrost o 20 gr), krowy – 6,6 zł/kg (bez zmian).

Oprac. Kamila Szałaj
fot. arch.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. kwiecień 2024 05:20