StoryEditorCeny

Wyższe ceny żywności na Wielkanoc. Czy ceny rolnicze też wzrosły?

03.04.2021., 18:04h
Na Wielkanoc średnio polska rodzina wyda od 200 do 500 złotych. Ceny żywności  nieznacznie wzrosły, np. pieczywo o niemal 6%, ale mięso wieprzowe staniało. A jak to się przekłada na ceny produktów rolnych jakie dostają rolnicy w punktach skupu?

Polacy średnio wydają od 200 do 500 złotych na żywność na Wielkanoc

– Święta Wielkanocne zawsze są, jeżeli mogę tak określić, świętami drugiego wyboru, jednak rozpoczynają rok i powodują wzrost koniunktury – powiedział Biznes Dariusz Chołost, general manager w Food Research Institute dla agencji informacyjnej Newseria. – W tamtym roku nasz koszyk wydatków wahał się od 200 do 500 zł. W tym roku wydamy tyle samo, a wręcz może i mniej, ponieważ przy obecnym lockdownie zmniejszy się liczba osób kupujących w sklepie, ale będziemy kupować jednorazowo więcej – dodaje.

 

Ceny żywności na Wielkanoc w tym roku wyższe o 1,5%

Analitycy banku BNP Paribas prognozują, że w tym roku ceny żywności będą wyższe o ok. 1,5 proc. niż przed rokiem. W porównaniu do poprzedniego roku w koszyku wielkanocnym droższe mają być:

  • pieczywo – nawet o 7 proc.,
  • mleko o ok. 3,5 proc,
  • owoce cytrusowe ok. 3,5 proc.,
  • marchew o ok. 3 proc.,
  • sery i twarogi o ok. 2,5 proc.,
  • jabłka o ok. 0,5 proc.

Analitycy przewidują, że ceny wędlin powinny pozostać na podobnym poziomie co w kwietniu 2020 roku. Z kolei tańsze mają być m.in. jaja, wieprzowina i drób. Najbardziej mają spaść ceny ziemniaków (o ok. 35 proc.) oraz ceny cebuli o ok. 19 proc.,

 

GUS: niewielki wzrost cen żywności, ale pieczywo już bardzo drożeje

Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że w lutym 2021 roku produkty żywnościowe i napoje bezalkoholowe były droższe niż rok wcześniej o 0,6 proc., zaś samej żywności tylko o 0,1 proc. To znikomy wzrost, zwłaszcza, że poziom inflacji w tym czasie wyniósł 2,4 proc.

Z informacji GUS wynika, że najbardziej zdrożały wody mineralne i źródlane (o 7,6 proc.), ryż (o 7,0 proc.), pieczywo (5,8 proc.) oraz mąka (4,5 proc.). W lutym znacznie spadły ceny mięsa wieprzowego (o 12,4 proc.), drobiowe (o 0,5 proc.) czy warzywa ogółem (o 3,0 proc.).

 

Rosną ceny zbóż, za to znacznie spadły ceny ziemniaków i ceny żywca wieprzowego

Te dane warto zestawić z cenami produktów rolnych z lutego 2021 roku podanych przez GUS pod koniec marca 2021 roku. Wynika z nich, że w porównaniu do poprzedniego roku wzrosły ceny zbóż:

  • ceny pszenicy – 24,4 proc. (91,71 zł/dt),
  • ceny żyta – 24,2 proc. (69,14 zł/dt),
  • ceny pszenżyto – 24,5 proc. (76,75 zł/dt),
  • ceny jęczmienia – 12,4 proc. (75,92 zł/dt),
  • ceny owsa – 4,8 proc. (63,90 zł/dt),
  • ceny kukurydzy – 24,4 proc. (81,07 zł/dt),

Więcej niż w poprzednim roku rolnicy mogli otrzymać także za mleko – za 1 hl mleka płacono w skupie 149,17 zł, czyli o 8,6% więcej niż przed rokiem.
Wyższa była także cena żywca wołowego i wyniosła 7,02 zł za kg, co oznacz, że była wyższą o 8,2 proc. w porównaniu do poprzedniego roku.

Za to znacznie spadły średnie ceny ziemniaków w skupie do poziomu zaledwie 61,55 zł za dt. Choć to o ponad 40 proc. więcej niż w styczniu, ale wciąż o ponad 25% mniej niż przed rokiem.
Wciąż fatalne są ceny trzody chlewnej – w lutym za kg żywca wieprzowego rolnik mógł średnio otrzymać tylko 4,36 zł za kg, czyli aż o 30,5 proc. mniej niż przed rokiem.

 

Jaka jest zależność cen żywności i cen produktów rolnych?

Porównując ostatnie wahania cen żywności do cen rolniczych można zauważyć pewną korelację. Jednak można tu raczej mówić o podobnych tendencjach aniżeli o ścisłym porównaniu. Najbardziej to widać po cenach mięsa i wędlin. Z danych GUS wynika, że cena wędlin praktycznie się nie zmieniła i mięso wieprzowe spadło o 12,4 proc. Jednak rolnik w skupie za żywiec wieprzowy otrzymywał o 30,5 proc. mniej.

Z drugiej strony, ceny pieczywa wzrosły o niespełna 6%, podczas gdy większość zbóż zdrożała o ponad 12%.

Jak wynika z badania Food Research Institute, w ciągu ostatnich 12 miesięcy dziewięć na 10 firm spożywczych odnotowało wzrost kosztów. W większości był on wyraźny lub bardzo wyraźny. Wynikał on przede wszystkim z ogólnego wzrostu kosztów produkcji w przemyśle, ale też kosztów dostosowania branży do reżimu sanitarnego.

 

Paweł Mikos
Źródło danych GUS 
Fot. Pixabay

 

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
18. kwiecień 2024 15:56