r e k l a m a

Partner serwisu

Słomę wykorzystaj jako nawóz

Uprawa Nawożenie
Data publikacji 27.08.2018r.

Nawet 33 mln ton słomy rocznie produkuje się w Polsce. Jednak na przyoranie przeznacza się zaledwie 11% wyprodukowanej jej biomasy. W tej sytuacji w wielu gospodarstwach, a nawet niektórych rejonach Polski występuje nadwyżka słomy. W krajach Europy Zachodniej, głównie w Danii, Wielkiej Brytanii i Holandii, surowiec ten z powodzeniem jest wykorzystywany do celów energetycznych.

r e k l a m a

W Polsce nadwyżka słomy może być również wykorzystywana jako proekologiczny surowiec energetyczny. Na ten cel, przy obecnie stosowanych technologiach w rolnictwie, można by przeznaczyć nawet 10 mln ton słomy. Słoma stanowi znaczące źródło energetyczne, pomimo niższej wartości opałowej w porównaniu do węgla kamiennego. Z badań wynika, że energia cieplna uzyskana ze spalenia ok. 1,5 tony słomy jest równoważna 1 tonie węgla kamiennego. Biomasa w porównaniu do węgla zawiera około czterokrotnie więcej tlenu, mniej pierwiastka węgla, mniej siarki i azotu. Ponadto zawiera więcej wilgoci oraz części lotnych. Dosyć istotną barierą, ze względów środowiskowych, jest jednak technologia spalania słomy. Przy spalaniu słomy w porównaniu do węgla powstaje, np. duża ilość smoły, a mniej popiołu.


Źródło próchnicy i pokarmu

Według IUNG–PIB, słomę zbóż, roślin strączkowych i rzepaku powinno wykorzystywać się do celów nawozowych i na cen cel przeznaczyć w skali kraju co najmniej 3,5 mln ton słomy. Ze względu na fakt, że żyzność gleby jest ściśle powiązana z zawartością w niej próchnicy (której ubywa w polskich glebach) wykorzystanie pewnej ilości słomy do utrzymywania lub zwiększania poziomu zawartości materii organicznej, jak składników pokarmowych w glebach jest najskuteczniejszym działaniem zapewniającym utrzymanie ich żyzności. Słoma zatem powinna nie być spalana, lecz wrócić do gleby.

Współczynnik reprodukcji materii organicznej dla 1 tony masy słomy wynosi średnio +0,175-0,210. Dla porównania 1 tony obornika +0,070, a dla 1 m3 gnojowicy wynosi +0,014-0,028. Zatem pod względem wartości odbudowy próchnicy w glebie jest wartościowym materiałem. Z punktu widzenia racjonalnej gospodarki nawozowej przyorywanie słomy jest więc zabiegiem korzystnym, ponieważ wzbogaca glebę w próchnicę i jest ważnym źródłem węgla powracającego do gleby. Przeznaczając do przyorania masę słomy zbóż wynosząca przeciętnie 4,5 tony i zawierającą ok. 42% Corg., dostarcza się glebie około 1900 kg/ha węgla organicznego (4500 kg × 0,42 = 1890). Biorąc pod uwagę fakt, że współczynnik humifikacji dla słomy wynosi 0,25 (przemian świeżej masy organicznej w trwałą próchnicę) to w glebie pozostanie 472 kg/ha nowo utworzonej próchnicy (1890 × 0,25 = 472,5). A więc całkiem sporo.
Słoma korzystnie prezentuje się również pod względem wartości nawozowej. Spośród składników pokarmowych w słomie najwięcej jest potasu. Warto wiedzieć, że na każdą tonę wprowadzonej do gleby słomy można od określonej dawki nawozów mineralnych odliczyć 10–19 kg/ha potasu. Tak postępujemy z każdym innym składnikiem pokarmowym. Przeciętnie w 5 tonach słomy zbóż ozimych znajduje się średnio 30 kg azotu, 12 kg fosforu (P2O5), 62 kg potasu (K2O), 17 kg wapnia (CaO), 7 kg magnezu (MgO) oraz mikroelementy. Słoma rzepaku charakteryzuje się natomiast największą zawartością składników pokarmowych, zwłaszcza potasu i wapnia. W 5 tonach słomy rzepaku znajduje się ok. 35 kg azotu, 15 kg fosforu (P2O5),
104 kg potasu (K2O), 112 kg wapnia (CaO), 11 kg magnezu (MgO) oraz mikroelementy. W tabeli poniżej zamieszczano przeciętną zawartość mikroelementów w słomie w zależności od gatunku rośliny.


Przeciętna zawartość mikroelementów w słomie roślin uprawnych (wg Harasim, 2011)
Roślina uprawna Zawartość w mg/kg suchej masy
B Cu Mn Zn Mo
Pszenica ozima 3,0 3,4 41 33 0,35
Pszenica jara 3,3 3,0 51 24 0,35
Żyto 2,7 3,0 55 28 0,33
Pszenżyto ozime 2,8 3,6 41 27 0,35
Jęczmień ozimy 4,2 3,5 48 26 0,34
Jęczmień jary 4,4 4,2 45 25 0,35
Owies 3,7 3,3 114 34 0,32
Kukurydza 5,4 6,0 55 36 0,44
Gryka 13,1 4,1 115 67 0,58
Rzepak ozimy 17,5 2,7 24 12 0,27
Bobik 15,7 4,6 30 29 0,34
Groch 16,1 4,5 78 30 0,60
Łubin 11,9 5,2 243 44 0,62



Zasady stosowania słomy

r e k l a m a

Wybór sposobu stosowania słomy na polu zależy od warunków siedliskowych danego gospodarstwa. Słomą można nawozić poprzez mulczowanie, które polega na pokryciu powierzchni gleby słomą, a następnie, najczęściej po okresie ok. 3–4 tygodni, wymieszania jej z wierzchnią warstwą gleby. Inny sposób stosowania to płytkie przykrycie rozdrobnionej słomy za pomocą podorywki lub głębsze jej przyoranie z wykorzystaniem orki przedsiewnej. Słomą można również nawozić, aplikując ją łącznie z nawozami zielonymi lub stosować wraz z gnojowicą. W celach nawozowych w pierwszej kolejności zaleca się przyorywać słomę kukurydzy uprawianej na ziarno, rzepakową i słomę roślin strączkowych. Słomą zazwyczaj nawozimy w dawkach uzależnionych od jej plonu, a więc ok. 4–6 t/ha.

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.

Widziałeś już nasze video "Pod Krasnymstawem rolnikowi uciekł ciągnik rolniczy Ursus z przyczepą"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody