StoryEditorPrzepisy

12 ciekawych potraw na święta Bożego Narodzenia

21.12.2021., 14:12h
Już za kilka dni usiądziemy wraz z najbliższymi przy wigilijnym stole. Magiczna aura Świąt Bożego Narodzenia zaklęta jest nie tylko w czułych gestach i składanych życzeniach, ale i aromatycznych potrawach, które wspólnie spożywamy. Oto 12 propozycji Świątecznych i Wigilijnych dań, które rozpieszczą niejedno podniebienie.

Przepis 1: Zupa grzybowa z makaronem

Składniki:

  • 300 g pieczarek,
  • 4 ziemniaki,
  • 1 marchewka,
  • kilka suszonych grzybów,
  • 4 łyżki masła,
  • 1 cebula,
  • 2 litry bulionu warzywnego,
  • sól pieprz,
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki 36%;
  • dodatkowo: makaron cienkie wstążki.
Wykonanie: Suszone grzyby zalać szklanką wrzątku i odstawić na godzinę. Odcedzić i zostawić wywar. Grzyby pokroić. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę pokrojoną w kostkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażyć. Dodać grzyby suszone oraz pokrojone w plastry pieczarki. Podsmażyć razem.
Wywar zagotować, dodać wodę z suszonych grzybów, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewkę. Następnie dodać podsmażone grzyby i pieczarki. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie, doprawić do smaku. Makaron ugotować oddzielnie w osolonej wodzie i odcedzić. Zupę można zaciągnąć śmietaną. Podawać z makaronem.

Przepis 2: Wieniec ptysiowy z granatem

Składniki na ciasto:
  • 3/4 szklanki wody,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 75 g masła,
  • 5 jajek.

Składniki na krem:

  • 600 ml mleka, 6 żółtek,
  • 100 g cukru,
  • 40 g mąki pszennej,
  • 40 g mąki ziemniaczanej.
  • Dodatkowo: 1 owoc granatu, cukier puder do posypania.
Wykonanie: Zagotować wodę z masłem, dodać mąkę, cały czas mieszając, aż będzie odchodziła od ścianek. Przestudzić. Przestudzoną masę zmiksować, dodając po jednym jajku. Masę przełożyć do rękawa i wyłożyć na blachę, kilka razy zataczając kółko (wieniec). Piec około 30 minut w temperaturze 180°C. Wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać pół szklanki mleka, obie mąki i zmiksować. Resztę mleka zagotować, wlać zmiksowane żółtka i cały czas mieszać – do momentu, kiedy krem będzie lekko bulgotał.
Masę przykryć folią spożywczą i wystudzić. Wieniec przekroić na pół w poziomie, przełożyć kremem, posypać ziarnami granatu i przykryć drugą częścią ciasta. Wierzch delikatnie oprószyć cukrem pudrem.

Przepis 3: Schab w sosie musztardowym

Składniki:
  • 600 g schabu,
  • sól, pieprz, oregano,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 300 g pieczarek,
  • 3 łyżeczki musztardy francuskiej,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 36%,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • natka pietruszki,
  • 2 szklanki bulionu,
  • 2 ząbki czosnku.
Wykonanie: Schab pokroić na mniejsze kawałki, posypać je solą i pieprzem. Pieczarki pokroić na większe kawałki. Kawałki mięsa przysmażyć na maśle, dodać plasterki czosnku, a następnie zalać bulionem i dusić pod przykryciem, aż bulion wyparuje, a mięso będzie miękkie (około godziny). Dodać pieczarki i dusić razem. Dodać przyprawy, sos sojowy, musztardę i śmietankę. Zagotować i wymieszać.

Przepis 4: Kapusta z grochem i żurawiną

Składniki:
  • 100 g grochu połówkowanego,
  • sól, pieprz,
  • 20 g suszonych grzybów,
  • cebula,
  • 2 listki laurowe,
  • 2 goździki,
  • ziele angielskie,
  • szczypta cukru,
  • 700 g kapusty kiszonej,
  • 50 g suszonej żurawiny,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 3 łyżki oleju.
Wykonanie: Groch najlepiej namoczyć na 2–3 godziny, a następnie przepłukać. Zalać wodą i gotować około 50 minut, na koniec posolić. Grzyby zalać szklanką wrzątku i odcedzić, zostawiając wodę. Zagotować w oddzielnym garnku około litra wody, dodać wodę z grzybów. Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić na oleju, dodać cukier, pokrojone grzyby i posiekaną kapustę kiszoną.
Poddusić wszystko, a następnie przełożyć do garnka z wodą i gotować około 50 minut. Dodać przyprawy, żurawinę i sok z cytryny. Ugotowany groch odcedzić i dodać do ugotowanej kapusty z grzybami. Doprawić.

Przepis 5: Tatar z łososia

Składniki:
  • 400 g świeżego łososia,
  • 3 łyżki oliwy,
  • sok z 1 cytryny,
  • sól, pieprz,
  • 1 awokado,
  • listki rukoli,
  • 1 cebula,
  • kilka marynowanych grzybów,
  • ogórek kiszony, świeży koperek,
  • 1 łyżeczka musztardy.
Wykonanie: Mięso posiekać bardzo drobno, doprawić musztardą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodać oliwę i wymieszać. Cebulę, awokado i ogórek posiekać w kostkę.
Na talerzu (najlepiej za pomocą pierścienia czy koła) ułożyć kształt. Na spód wyłożyć listki rukoli, następnie posiekanego łososia, awokado, cebulę i ogórek. Posypać koperkiem. Podawać z grzybami i kawałkami cytryny.

Przepis 6: Rolada drobiowa ze szpinakiem

Składniki:
  • 4 filety z kurczaka,
  • 300 g szpinaku,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • sól, pieprz,
  • papryka słodka,
  • curry.
Wykonanie: Mięso pokroić wzdłuż na połówki. Rozłożyć papier do pieczenia. Każdy kawałek mięsa rozbić tłuczkiem i układać mięso jeden kawałek przy drugim, tak aby powstał prostokąt (jeden kawałek mięsa odłożyć do zmielenia). Czosnek przecisnąć przez praskę i zeszklić na maśle klarowanym, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula z czosnkiem zmiękną, dodać szpinak i dusić razem.
Pozostawione mięso wraz z podsmażonym szpinakiem przepuścić przez maszynkę, dodać przyprawy, wymieszać. Gotową masę wyłożyć na prostokąt mięsa i delikatnie zwijając, zdejmować papier. Zwiniętą roladę obłożyć papierem i przełożyć do formy keksówki. Piec około 50–60 minut w temperaturze 180°C.

Przepis 7: Karp w galarecie

Składniki: 

  • 1 karp (około 1,2 kg),
  • 2 marchewki,
  • kawałek selera,
  • 1 pietruszka,
  • 3 listki laurowe,
  • kilka ziaren pieprzu,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 3 łyżki żelatyny,
  • 1 cytryna,
  • natka pietruszki,
  • 10 jajek przepiórczych,
  • zielony groszek z puszki.

Wykonanie: Jajka przepiórcze ugotować. Sprawionego karpia pokroić w dzwonka. Głowę karpia wraz z warzywami i przyprawami zalać wodą i zagotować. Do wywaru włożyć kawałki ryby i gotować je 15 minut lub usmażyć na patelni obtoczonego w mące. Delikatnie wyjąć, aby ryba się nie rozpadła, i ułożyć w głębszych półmiskach.

Wywar przecedzić przez sitko, dodać żelatynę i mieszać, aż się rozpuści, ostudzić. Dzwonka ułożyć na półmiskach, ułożyć jajka, groszek, kawałki marchewki, pietruszki, plasterki cytryny, natkę pietruszki i delikatnie, najlepiej po łyżce, zalać wywarem. Odstawić do stężenia.

Przepis 8: Ciasto marchewkowe z serowym kleksem

Składniki: 

  • 300 ml oleju,
  • 2 szklanki startej na dużych oczkach marchewki,
  • 1 i 1/2 szklanki cukru,
  • 2 szklanki mąki,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki sody,
  • 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich,
  • łyżka cynamonu,
  • szczypta soli;
składniki na krem: 
  • 30 g cukru pudru,
  • 1 tabliczka białej czekolady,
  • 1 pomarańcza lub 1 cytryna,
  • 50 g masła,
  • 300 g serka śmietankowego,
  • ozdoby z masy cukrowej lub żelki marchewki.
Wykonanie: Marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Jajka ubić z cukrem, dodać cynamon, szczyptę soli, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oraz olej. Dodać zmielone orzechy i startą marchewkę. Masę przełożyć do dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około godziny w temperaturze 180°C, a następnie studzić w lekko uchylonym piekarniku. Gdy całkowicie będzie ostudzony, przygotować krem.
Masło stopić, dodać połamaną w kostkę czekoladę i rozpuścić. Z pomarańczy lub cytryny wycisnąć sok. Serek utrzeć z cukrem pudrem, roztopioną czekoladą, masłem i sokiem pomarańczowym na jednolitą masę. Masą posmarować ostudzone ciasto i ułożyć ozdoby cukrowe. Schładzać w lodówce przez co najmniej 40 minut.

Przepis 9 : Kotlety rybne ze szpinakiem

Składniki: 

  • 1/2 kg filetów rybnych (dorsz, mintaj, morszczuk itd.),
  • 200 g szpinaku,
  • sól, pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki kaszy manny,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 szklanka bułki tartej,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • olej do smażenia.

Wykonanie: Cebulę posiekać w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę i szklić do miękkości na rozgrzanym maśle. Dodać szpinak i dalej dusić. Rybę osuszyć ręcznikiem i przepuścić przez maszynkę, razem ze szpinakiem, cebulą i czosnkiem. Dodać kaszę mannę, jajka, przyprawy oraz 4 łyżki bułki tartej i wymieszać.

Uformować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.

Przepis 10: Salceson z wiśniami (ciasto)

Składniki: 
  • 1 kostka masła,
  • 3 szklanki mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • owoce z kompotu (mogą być agrest, porzeczki, wiśnie itp.),
  • 3 łyżki śmietany,
  • cukier puder do posypania.

Wykonanie: Masło posiekać z mąką i cukrem na kruszonkę. Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywno. Do kruszonki włożyć żółtka, kakao, sodę, śmietanę, owoce, pianę i dokładnie wymieszać. Nie ucierać!

Wstawić do piekarnika i piec na złoty kolor 40–45 minut. Gdy ostygnie, posypać cukrem pudrem.

Przepis 11: Pstrąg pieczony z warzywami

Składniki: 

  • 2 pstrągi,
  • 1 batat,
  • kilka różyczek kalafiora,
  • kilka różyczek brokułu,
  • sól, pieprz,
  • papryka, oregano,
  • zioła prowansalskie,
  • 2 łyżki masła,
  • olej,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku.

Wykonanie: Batat pokroić w paski, kalafior i brokuł podzielić na mniejsze części. Warzywa posypać solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, polać oliwą, wymieszać i odstawić. Czosnek przecisnąć przez praskę i natrzeć nim ryby. Do środka ryby włożyć wiórki masła oraz pokrojone plastry cebuli.

Ryby z wierzchu natrzeć olejem i oprószyć solą, pieprzem, papryką, oregano. Ryby ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, obok wyłożyć warzywa. Zapiekać 30–40 minut w piekarniku w temperaturze 180°C.

Przepis 12: Zupa rybna

Składniki: 

  • 1 torebka kaszy gryczanej,
  • 3 filety dowolnej ryby,
  • 1 papryka czerwona,
  • 5 pieczarek,
  • 1 cebula,
  • natka pietruszki,
  • 1 marchewka,
  • kawałek selera i pietruszki,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • sól, pieprz.

Wykonanie: Zagotować około półtora litra wody, dodać kaszę gryczaną. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić posiekaną w kostkę cebulę, dodać pokrojone pieczarki. Wszystko poddusić i dodać do zupy.

Do gotującej się zupy dodać pokrojoną w kostkę rybę i pokrojone w paski marchewkę, seler, pietruszkę i paprykę. Dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku, dodać posiekaną natkę pietruszki.



Opracowała Kamila Dłużewicz na podsrawie przepisów, które ukazały się w Tygodniku Poradniku Rolniczym w numerach 51, 50, 49, 48/2021. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR:  Zamów prenumeratę.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
25. kwiecień 2024 13:06