StoryEditorPrzepisy

Jak przygotować Simę – fińską cytrynówkę?

11.07.2020., 11:07h
Sima to nic innego, jak tradycyjny fiński napój fermentowany z cytryn. Finowie przygotowują go z okazji święta wiosny, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować go na upalny, letni wieczór. Jak przygotować ten fiński rarytas?

Składniki potrzebne na Simę

  • 8 l wody,
  • 2–3 cytryny,
  • 1/2 kg brązowego cukru,
  • 1/2 kg drobnego cukru,
  • 1/4 łyżeczki drożdży,
  • rodzynki.

Jak przygotować Simę?

Cytryny dokładnie wyszorować szczoteczką. Obrać ze skórki i wycisnąć sok. Do 10-litrowego naczynia włożyć skórkę cytryny i wsypać cukier. Zagotować 4 litry wody i wlać do naczynia. Jeśli napój ma być ciemniejszy, użyć jedynie brązowego cukru (1 kg). Dolać resztę wody (4 litry) i sok z cytryny. Do letniego płynu dodać drożdże. Następnego dnia rozlać do butelek.
Do każdej dodać łyżeczkę cukru i kilka rodzynek. Zakorkować butelki luźno, ponieważ w procesie fermentacji będzie w nich rosnąć ciśnienie. Sima będzie gotowa po tygodniu przechowywania w chłodnym pomieszczeniu, a po 3 dniach w temperaturze pokojowej. Przechowywać napój w chłodnym miejscu i spożyć przed upływem tygodnia. Z przepisu można otrzymać 9 litrów napoju. 

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
23. kwiecień 2024 16:34