StoryEditorPrzepisy

Przepis na aromatyczny poncz z żurawiną

10.01.2021., 00:01h
Święta Bożego Narodzenia i Nowy Rok już dawno za nami, jednak zimowo-karnawałowa atmosfera nadal trwa w najlepsze. Co powiesz na subtelnie rozgrzewający i musujący poncz z żurawiną i rozmarynem? Ten niezwykły, zimowy smak zachwyci nie jedno podniebienie. Jak go przygotować?

Składniki potrzebne na karnawałowy poncz z żurawiną

  • 2 szklanki musującego różowego wina,
  • 250 g żurawiny,
  • kilka gałązek rozmarynu,
  • 1 cytryna,
  • 1 pomarańcza,
  • laska cynamonu,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 szklanki wody.

Jak przygotować poncz żurawinowy?

200 g żurawiny zalać wodą, dodać cukier, laskę cynamonu i gotować około 10 minut. Wyjąć laskę cynamonu, utrzeć żurawinę blenderem, gotować jeszcze 5 minut. Odcedzić żurawinę i ostudzić. Chłodną wymieszać z winem.

Do naczynia wlać żurawinę z winem, dodać plasterki wyparzonej pomarańczy oraz cytryny, świeży rozmaryn, resztę żurawiny i laskę cynamonu.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
25. kwiecień 2024 19:44