StoryEditorPrzepisy

Przepis na bułeczki ze szpinakiem i pieczarkami

20.06.2020., 09:06h
Czy jest lepszy pomysł na śniadanie niż świeżo upieczone, drożdżowe bułeczki wypełnione aromatycznym farszem ze szpinakiem i pieczarkami? Prawdopodobnie nie :) Jak je przygotować?

Składniki potrzebne na bułeczki ze szpinakiem i pieczarkami

Składniki na ciasto drożdżowe:
  • 200 ml letniej wody,
  • 5 g świeżych drożdży + 1 łyżka cukru,
  • 400 g mąki pszennej,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • szczypta soli.
Składniki na farsz:
  • 100 g żółtego sera,
  • 200 g pieczarek,
  • 200 g szpinaku,
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 4 łyżki mleka do posmarowania bułeczek.

Jak przygotować bułeczki?

Drożdże rozkruszyć i utrzeć z cukrem, dodać ciepłą wodę i odstawić na 5 minut. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Jeśli będzie za rzadkie, podsypać mąką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczarki pokroić i podsmażyć na maśle klarowanym, dodać posiekany szpinak.
Ostudzić lekko, dodać starty ser, doprawić do smaku i wymieszać. Ciasto zagnieść ponownie, rozwałkować i wycinać spore koła.
Nakładać farsz i zlepiać. Przed pieczeniem posmarować mlekiem każdą bułeczkę. Zapiekać 25–30 minut w temp. 180°C.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
24. kwiecień 2024 11:12