StoryEditorPrzepisy

Przepis na kopytka z batatów z masłem szałwiowym

31.08.2019., 12:08h
Kopytka z batatów to fantastyczna alternatywa dla klasycznych, ziemniaczanych kopytek. Ich delikatnie słodkawy smak będzie stanowić ciekawą bazę dla wielu mięs. Można je podawać także w wersji wegetariańskiej i okrasić je delikatnym masłem szałwiowym!

Składniki potrzebne na kopytka z batatów z masłem szałwiowym

  • 2 bataty średniej wielkości,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 szklanka mąki orkiszowej,
  • mąka pszenna według potrzeby,
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki masła,
  • świeże listki szałwii.

Jak przygotować danie?

Bataty umyć, ugotować (w skórce) i obrać. Poczekać, aż przestygną i przepuścić przez maszynkę.

Dodać jajka, mąkę ziemniaczaną i orkiszową, zagnieść ciasto. Powinno być elastyczne i zwarte. Jeśli jest za luźne, należy stopniowo dodawać ostrożnie mąkę pszenną. Za dużo mąki sprawi, że kopytka będą twarde.

Z ciasta odrywać mniejsze kawałki i rolować z nich wałeczki. Nożem odcinać ukośnie kawałki. Kopytka wrzucać do wrzącej osolonej wody, gotować około 5 minut.

Masło rozpuścić na patelni i podsmażyć na nim listki szałwii. Gorące kopytka podawać polane masłem szałwiowym.


Katarzyna Kosmala
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
25. kwiecień 2024 06:36