r e k l a m a

Partner serwisu

Przepis na kopytka z batatów z masłem szałwiowym

Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 01.09.2019r.

Kopytka z batatów to fantastyczna alternatywa dla klasycznych, ziemniaczanych kopytek. Ich delikatnie słodkawy smak będzie stanowić ciekawą bazę dla wielu mięs. Można je podawać także w wersji wegetariańskiej i okrasić je delikatnym masłem szałwiowym!

Zarejestruj się, i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Składniki potrzebne na kopytka z batatów z masłem szałwiowym

  • 2 bataty średniej wielkości,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 szklanka mąki orkiszowej,
  • mąka pszenna według potrzeby,
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki masła,
  • świeże listki szałwii.

Jak przygotować danie?

Bataty umyć, ugotować (w skórce) i obrać. Poczekać, aż przestygną i przepuścić przez maszynkę.

Dodać jajka, mąkę ziemniaczaną i orkiszową, zagnieść ciasto. Powinno być elastyczne i zwarte. Jeśli jest za luźne, należy stopniowo dodawać ostrożnie mąkę pszenną. Za dużo mąki sprawi, że kopytka będą twarde.

Z ciasta odrywać mniejsze kawałki i rolować z nich wałeczki. Nożem odcinać ukośnie kawałki. Kopytka wrzucać do wrzącej osolonej wody, gotować około 5 minut.

Masło rozpuścić na patelni i podsmażyć na nim listki szałwii. Gorące kopytka podawać polane masłem szałwiowym.


Katarzyna Kosmala

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody