StoryEditorPrzepisy

Przepis na zupę śledziową na zimno

14.03.2020., 08:03h
To danie dla wszystkich amatorów zup rybnych. Bazą tradycyjnej zupy śledziowej na zimno jest gęsta śmietana, kefir oraz śledź z cebulką. Jak krok po kroku przygotować zupę śledziową?

Składniki na zupę śledziową na zimno

  • 6 filetów ze śledzi (około 50–60 dag),
  • 1/2 l wody,
  • 200 g gęstego kefiru,
  • sok z ćwiartki cytryny,
  • 100 g gęstej śmietany,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • kilka ziaren czarnego pieprzu,
  • 2 liście laurowe,
  • cebula,
  • 3–4 ziemniaki,
  • sól do smaku.

Jak przygotować zupę śledziową

Śledzie umyć, zalać na kilka godzin wodą. Pokroić na małe kawałki. Przyprawy zalać pół litra wody i gotować na małym ogniu około 5 minut. Przestudzić i przecedzić.

Cebulę pokroić w pióra. Wywar połączyć z kefirem i śmietaną, dodać śledzie, cebulę, doprawić sokiem z cytryny, solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Zupę odstawić na co najmniej godzinę. Podawać posypaną zieleniną z gorącymi ziemniakami – najlepiej na osobnym talerzu.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
26. kwiecień 2024 05:44