r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Śliwki w każdej postaci – przepis na łososia w sosie śliwkowym z salsą śliwkowo-miętową

Wieś i Rodzina
Data publikacji 18.09.2020r.

Sezon śliwkowy w pełni. Te owoce pięknie komponują się zarówno na słodko, jak i w daniach wytrawnych. Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu.

r e k l a m a

Składniki

  • 2 filety z łososia,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki masła,
  • sól, pieprz, tymianek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 100 g ryżu.

Składniki na sos

  • około 10 śliwek,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • szczypta cynamonu,
  • 2 łyżki cukru, sól, pieprz.

Składniki na salsę

  • 5 śliwek,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • kilka listków mięty.

Wykonanie

Łososia natrzeć przyprawami, polać sokiem z cytryny, wycisnąć czosnek, ułożyć po łyżeczce masła na każdym i upiec w naczyniu żaroodpornym lub w rękawie (około 25 minut w temperaturze 180°C). Ryż ugotować w osolonej wodzie. W tym czasie przygotować sos: śliwki wypestkować, umieścić na patelni, podlać niewielką ilością wody i rozgotować. Dodać ocet balsamiczny, sok z cytryny, cynamon, cukier, przyprawy. Wymieszać. Pięć śliwek drobno pokroić, wymieszać z posiekaną miętą oraz cukrem. Upieczonego łososia podawać z ryżem, sosem śliwkowym oraz salsą śliwkową.
przepis na łososia ze śliwkami

Smacznego!



Widziałeś już nasze video "Izydory 2020: zagłosuj na firmę przyjazną rolnikowi"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody