StoryEditorMLEKO

Jak odróżnić ketozę do hiperketonemii u krów? Jak im zapobiegać?

07.05.2023., 14:30h
Bardzo często ketoza mylona jest z hiperketonemią, którą definiuje się jako podwyższone stężenie ciał ketonowych powyżej fizjologicznego zakresu normy. Ketoza zaś uważana jest za stan chorobowy, a jej rozpoznanie określa wartość BHB. Ketoza kliniczna występuje, gdy poziom BHB wynosi 2,6–3,0 mmol/L, a o ketozie subklinicznej mówimy wtedy, gdy BHB kształtuje się na poziomie 1,2–1,4 mmol/L.

Ketoza u krów mlecznych – choroba czy zaburzony status metaboliczny?

Drugi dzień marcowej konferencji w Krakowie, cyklicznie organizowanej przez Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, poświęcony był ketozie. „Ketoza u krów mlecznych – choroba czy zaburzony status metaboliczny?” – na to pytanie starali się odpowiedzieć najwybitniejsi światowi znawcy tematu, wśród których był m.in. prof. Robert Van Saun z Uniwersytetu Stanowego Pensylwanii w USA.

Ketoza to metaboliczny stan chorobowy, w którym ciała ketonowe są wykrywane w wysokich stężeniach, a wydajność lub zdrowie zwierząt są zagrożone. Już ponad 30 lat temu ketoza została zdefiniowana na podstawie trzech twierdzeń mówiących że: głównym wyznacznikiem wydajności mlecznej jest dostępność glukozy (na każdy kilogram mleka gruczoł mlekowy wykorzystuje 72 g glukozy); głównym wyznacznikiem efektywności laktacji jest pobieranie przez gruczoł mlekowy długołańcuchowych kwasów tłuszczowych oraz że spontaniczna ketoza (obecnie zwana ketozą kliniczną) jest determinowana stosunkiem składników glukogennych do lipogennych w dawce pokarmowej – mówił prof. Van Saun....

Pozostało 79% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
01. maj 2024 23:31