StoryEditorWiadomości rolnicze

Dobra kiszonka nie zrobi się sama

15.09.2016., 15:09h
Każdemu hodowcy bydła mlecznego zależy na jak największym pobraniu pasz przez krowy. Im większe bowiem pobranie, tym większa jest wydajność, ale... Podstawowym warunkiem wysokiego pobrania jest najwyższa jakość pasz objętościowych, z których najważniejsza jest kiszonka z kukurydzy.

W gorącym okresie kukurydzianych żniw postanowiliśmy podpatrzeć jak przygotowuje się kiszonki w jednej z czołowych mlecznych ferm w kraju – w Sano Agrar Institut w Lubiniu, w gminie Trzemeszno, w której – przypomnijmy – utrzymywanych jest 1300 krów, o wydajności wynoszącej za ostatnie 12 miesięcy 12 927 litrów mleka w laktacji. Średnio każda krowa pobiera tutaj około 24 kg suchej masy dziennie.

Cały artykuł przeczytacie Państwo w  numerze 38/2016 "Tygodnika Poradnika Rolniczego". Jeżeli jeszcze nie masz prenumeraty "Tygodnika Poradnika Rolniczego", możesz ją zamówić korzystając z zakładki Prenumerata, zadzwonić pod numer (61) 886 06 30 lub skorzystać z e-wydania.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. kwiecień 2024 08:46