StoryEditorDobry hodowca

Jakie zalety u krów rasy polskiej czerwonej cenią rolnicy z Mazowsza?

18.02.2022., 12:02h
Choć bydło polskie czerwone należy do małego kalibru, to poród zdrowej cieliczki ważącej zaledwie 10 kg jest dużą rzadkością, nawet w tej rasie. Właśnie taka drobinka przyszła na świat w gospodarstwie Anety i Jana Jastrzębskich, a ich synowie jeden przez drugiego noszą cieliczkę na rękach i żartują, że to czysta przyjemność.

Czym charakteryzuje się polska czerwona?

Główną zaletą rasy polskiej czerwonej – zdaniem Wojciecha Jastrzębskiego – najstarszego syna gospodarzy, jest ogólnoużytkowość, a więc połączenie cech mlecznych i mięsnych. Ponadto zwrócił uwagę na dużą zdrowotność, odporność na trudne warunki oraz małe wymagania bytowe i żywieniowe. To właśnie dlatego jego tata Jan zdecydował się na tę rasę. Chciał mieć bydło tanie w utrzymaniu, karmione tylko własnymi paszami, a trzeba nadmienić, że od 2005 roku gospodarstwo objęte jest atestem ekologicznym.

Opłacalność tuczu świń spadła, nie mieliśmy kwoty mlecznej i pomyślałem, że jedynym wyjściem może być ekologia. Z czasem okazało się, że na warunki gospodarstwa ekologicznego idealne jest bydło polskie czerwone, od którego pozyskujemy nie tylko mleko, głównie na własne potrzeby, ale też bardzo dobrej jakości żywiec wołowy – powiedział Jan Jastrzębski.

Wałowanie na tydzień po siewie

Owies, żyto i seradela to gatunki, które Jan Jastrzębski poleca do uprawy ekologicznej ze względu na stosunkowo małe wymagania na składniki pokarmowe. Oczywiście nawet przy tych gatunkach trzeba...
Pozostało 76% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 14:09