Wspólnie przekraczamy kolejną granicę i znów udaje nam się zrobić coś nowatorskiego. Laktoferyna, nad którą pracujemy pomoże nie tylko leczyć choroby, ale również im zapobiegać – mówili podczas uroczystości jej gospodarze: Andrzej Grabowski i Jerzy BoruckiPaweł Kuroczycki
StoryEditorSpółdzielnie mleczarskie

„Różowe złoto” z polskiego mleka. Polmlek uruchamia przełomową produkcję

09.10.2025., 16:00h

Laktoferyna – bo tak właśnie mówi się o tym niezwykłym białku – niebawem produkowana będzie w Polsce, w największym zakładzie Grupy Polmlek w Lidzbarku Warmińskim. 16 września br. odbyła się tam uroczysta prezentacja zaawansowanej technologicznie linii produkcyjnej do pozyskiwania laktoferyny na skalę przemysłową. Laktoferyny o niespotykanej jak dotąd czystości sięgającej 98%.

Inwestycja, która stawia Polmlek w europejskiej czołówce

Będzie to pierwsza taka inwestycja w Polsce i jedna z czterech w Europie, która z pewnością stanie się przełomem na skalę światową i jednocześnie szansą na ekspansję dla polskiej branży rolno-spożywczej. Nie dziwi zatem, że na prezentację tej ultranowoczesnej linii, do siedziby Polmleku w Lidzbarku Warmińskim przyjechało tego dnia wielu znamienitych gości. W wydarzeniu uczestniczyli m.in.: minister rolnictwa i rozwoju wsi – Stefan Krajewski, poseł Czesław Siekierski, minister nauki i szkolnictwa wyższego – Marcin Kulasek, dyrektor NCBR – prof. Jerzy Małachowski, senator Ryszard Bober, delegacja ministerstwa rolnictwa Maroka oraz przedstawiciele firm technologicznych, środowisk naukowych, branżowych i samorządowych oraz oczywiście pracownicy Polmleku.

Superbiałko przyszłości. Czym jest laktoferyna i dlaczego wzbudza tak duże emocje?

Laktoferyna to nie jest zwykłe białko. To jest po prostu superbiałko, które naturalnie występuje w mleku kobiecym i zwierzęcym oraz innych płynach ustrojowych, jak ślina, łzy czy śluz. Najwięcej laktoferyny znajduje się w siarze, a jej główną funkcją jest wiązanie i transport żelaza, co czyni ją nieocenionym elementem obrony organizmu przed patogenami.

image
Kolumny jonowowymienne wraz z chromatografią to jeden z wielu elementów linii produkcyjnej laktoferyny
FOTO: Paweł Kuroczycki

Laktoferyna – naturalna tarcza dla odporności

Laktoferyna działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo i przeciwzapalnie. Pomaga regulować odpowiedź immunologiczną i chroni organizm przed nadmiernym stanem zapalnym. Dzięki swoim właściwościom laktoferyna znajduje zastosowanie profilaktyczne i wspomagające w leczeniu wielu schorzeń, takich jak infekcje bakteryjne i wirusowe: w tym infekcje dróg oddechowych, grypa, a nawet wspomagająco przy COVID-19, anemia (poprawia wchłanianie żelaza i pomaga w leczeniu niedokrwistości, szczególnie u kobiet w ciąży i dzieci), stany zapalne jelit, choroby autoimmunologiczne i neurodegeneracyjne, a nawet problemy dermatologiczne. Długo można by pisać o dobroczynnych właściwościach laktoferyny, które podczas uroczystości w Lidzbarku Warmińskim przybliżył gościom dr Łukasz Durajski – lekarz z Kliniki Endokrynologii i Diabetologii Dziecięcej Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka” w Warszawie.

image
Laktoferyna – białko przyszłoci
FOTO: Firmowe

Polmlek stawia na innowacje. Polskie mleko podbija światowe rynki

Polmlek, jako jedyny producent laktozy farmaceutycznej w Polsce, eksportuje obecnie swoje specjalistyczne proszki do ponad 150 krajów, a konsekwentne inwestycje w innowacje i frakcjonowanie mleka wyznaczają nowe kierunki rozwoju nie tylko dla firmy, lecz także dla całej branży. Jako jedyni w Polsce produkujemy na skalę przemysłową laktozę farmaceutyczną. Utrzymujemy ciągły wzrost sprzedaży proszków specjalistycznych na światowych rynkach. Pozyskiwanie laktoferyny to strategiczny krok na drodze badań nad frakcjonowaniem mleka i serwatki – mówi Marcin Witulski, prezes Polmlek Sp. z o.o. – Laktoferyna z Lidzbarka będzie podstawą szerokiej gamy produktów branży farmaceutycznej, ale także suplementów diety. Chcemy być obecni szerzej na rynku żywności funkcjonalnej, a nawet beauty.

image
Podczas uroczystości nie mogło zabraknąć podziękowań dla osób szczególnie zaangażowanych w projekt oraz przedstawicieli firm, które go współtworzyły
FOTO: Paweł Kuroczycki

Polska myśl technologiczna na światowym poziomie

Założenia do unikatowej technologii produkcji laktoferyny z mleka opracowała Grupa Polmlek wraz Uniwersytetem Przyrodniczym z Poznania. Wspólny projekt został najwyżej oceniony w ramach konkursu Narodowego Centrum Badań i Rozwoju „Ścieżka SMART” projekt pt. „Opracowanie innowacyjnej, wysokowydajnej technologii pozyskiwania laktoferyny i laktoperoksydazy w celu wprowadzenia na rynek gamy produktów w postaci proszków o najwyższej jakości i czystości”. Jego wartość to około 80 mln zł, przy czym uzyskał aż 30,5 mln zł dofinansowania z programu Fundusze Europejskie dla Nowoczesnej Gospodarki.

image
„Centrum dowodzenia” ultarnowoczesną linią do frakcjonowania białka
FOTO: Paweł Kuroczycki

– Nie byłoby rozwoju takich firm jak Polmlek, gdyby nie nasi rolnicy – producenci mleka, ale nie byłoby rozwoju w gospodarstwach, gdyby nie takie firmy jak ta, które osiągnęły niesamowity postęp, wykazując się ogromną odwagą, sięgając po to, co wydawało się jeszcze kilka, kilkanaście lat temu, nie do pomyślenia. Dzisiejsze wydarzenie nie jest na skalę Lidzbarka czy województwa warmińsko-mazurskiego. Jest wydarzeniem na skalę europejską i światową i pokazuje jednocześnie jak mądrze wydawać środki – mówił Stefan Krajewski, minister rolnictwa i rozwoju wsi.

image
– Nie byłoby rozwoju takich firm jak Polmlek, gdyby nie nasi rolnicy – producenci mleka. Ale też nie byłoby rozwoju gospodarstw, gdyby nie takie firmy jak ta, które osiągnęły tak niesamowity postęp, wykazując się ogromną odwagą, sięgając po to, co jeszcze kilka lat temu wydawało się nie do pomyślenia – mówił minister rolnictwa i rozwoju wsi – Stefan Krajewski
FOTO: Paweł Kuroczycki

Od mleka do medycyny. Polmlek wchodzi na rynek farmaceutyczny

Do gratulacji dołączył się również minister nauki i szkolnictwa wyższego – Marcin Kulasek.

– Uruchomienie nowej linii produkcyjnej, umożliwiającej pozyskiwanie ultracennego immunologicznie białka to innowacja, koncepcja i technologia, które powstały we współpracy Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz specjalistów z Polmleku. To doskonały przykład efektywnej współpracy nauki i biznesu, a w tym przypadku nauki i przemysłu mleczarskiego. Współpraca, która przynosi realne korzyści dla społeczeństwa. To wyjątkowe przedsięwzięcie mogło być zrealizowane dzięki wsparciu Narodowego Centrum Badań i Rozwoju i to pokazuje, jak ważne jest finansowanie nowoczesnych pomysłów. Jestem przekonany, że ten projekt otwiera nowe możliwości dla polskiego mleczarstwa i przemysłu farmaceutycznego. Jego realizacja pozwala nie tylko wzbogacić ofertę produktową firmy POLMLEK, ale również wzmocnić jego pozycję na polskim i międzynarodowym rynku.

image
Wspólnie przekraczamy kolejną granicę i znów udaje nam się zrobić coś nowatorskiego. Laktoferyna, nad którą pracujemy pomoże nie tylko leczyć choroby, ale również im zapobiegać – mówili podczas uroczystości jej gospodarze: Andrzej Grabowski i Jerzy Borucki
FOTO: Paweł Kuroczycki

Produkcja laktoferyny w Polsce to nie tylko szansa na podbicie nowych rynków, ale także wejście polskiego giganta spożywczego do gry w branży pharmacy.
 

Beata Dąbrowska

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
05. grudzień 2025 07:14