Inwestycja, która stawia Polmlek w europejskiej czołówce
Będzie to pierwsza taka inwestycja w Polsce i jedna z czterech w Europie, która z pewnością stanie się przełomem na skalę światową i jednocześnie szansą na ekspansję dla polskiej branży rolno-spożywczej. Nie dziwi zatem, że na prezentację tej ultranowoczesnej linii, do siedziby Polmleku w Lidzbarku Warmińskim przyjechało tego dnia wielu znamienitych gości. W wydarzeniu uczestniczyli m.in.: minister rolnictwa i rozwoju wsi – Stefan Krajewski, poseł Czesław Siekierski, minister nauki i szkolnictwa wyższego – Marcin Kulasek, dyrektor NCBR – prof. Jerzy Małachowski, senator Ryszard Bober, delegacja ministerstwa rolnictwa Maroka oraz przedstawiciele firm technologicznych, środowisk naukowych, branżowych i samorządowych oraz oczywiście pracownicy Polmleku.
Superbiałko przyszłości. Czym jest laktoferyna i dlaczego wzbudza tak duże emocje?
Laktoferyna to nie jest zwykłe białko. To jest po prostu superbiałko, które naturalnie występuje w mleku kobiecym i zwierzęcym oraz innych płynach ustrojowych, jak ślina, łzy czy śluz. Najwięcej laktoferyny znajduje się w siarze, a jej główną funkcją jest wiązanie i transport żelaza, co czyni ją nieocenionym elementem obrony organizmu przed patogenami.
Laktoferyna – naturalna tarcza dla odporności
Laktoferyna działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo i przeciwzapalnie. Pomaga regulować odpowiedź immunologiczną i chroni organizm przed nadmiernym stanem zapalnym. Dzięki swoim właściwościom laktoferyna znajduje zastosowanie profilaktyczne i wspomagające w leczeniu wielu schorzeń, takich jak infekcje bakteryjne i wirusowe: w tym infekcje dróg oddechowych, grypa, a nawet wspomagająco przy COVID-19, anemia (poprawia wchłanianie żelaza i pomaga w leczeniu niedokrwistości, szczególnie u kobiet w ciąży i dzieci), stany zapalne jelit, choroby autoimmunologiczne i neurodegeneracyjne, a nawet problemy dermatologiczne. Długo można by pisać o dobroczynnych właściwościach laktoferyny, które podczas uroczystości w Lidzbarku Warmińskim przybliżył gościom dr Łukasz Durajski – lekarz z Kliniki Endokrynologii i Diabetologii Dziecięcej Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka” w Warszawie.
Polmlek stawia na innowacje. Polskie mleko podbija światowe rynki
Polmlek, jako jedyny producent laktozy farmaceutycznej w Polsce, eksportuje obecnie swoje specjalistyczne proszki do ponad 150 krajów, a konsekwentne inwestycje w innowacje i frakcjonowanie mleka wyznaczają nowe kierunki rozwoju nie tylko dla firmy, lecz także dla całej branży. Jako jedyni w Polsce produkujemy na skalę przemysłową laktozę farmaceutyczną. Utrzymujemy ciągły wzrost sprzedaży proszków specjalistycznych na światowych rynkach. Pozyskiwanie laktoferyny to strategiczny krok na drodze badań nad frakcjonowaniem mleka i serwatki – mówi Marcin Witulski, prezes Polmlek Sp. z o.o. – Laktoferyna z Lidzbarka będzie podstawą szerokiej gamy produktów branży farmaceutycznej, ale także suplementów diety. Chcemy być obecni szerzej na rynku żywności funkcjonalnej, a nawet beauty.
Polska myśl technologiczna na światowym poziomie
Założenia do unikatowej technologii produkcji laktoferyny z mleka opracowała Grupa Polmlek wraz Uniwersytetem Przyrodniczym z Poznania. Wspólny projekt został najwyżej oceniony w ramach konkursu Narodowego Centrum Badań i Rozwoju „Ścieżka SMART” projekt pt. „Opracowanie innowacyjnej, wysokowydajnej technologii pozyskiwania laktoferyny i laktoperoksydazy w celu wprowadzenia na rynek gamy produktów w postaci proszków o najwyższej jakości i czystości”. Jego wartość to około 80 mln zł, przy czym uzyskał aż 30,5 mln zł dofinansowania z programu Fundusze Europejskie dla Nowoczesnej Gospodarki.
– Nie byłoby rozwoju takich firm jak Polmlek, gdyby nie nasi rolnicy – producenci mleka, ale nie byłoby rozwoju w gospodarstwach, gdyby nie takie firmy jak ta, które osiągnęły niesamowity postęp, wykazując się ogromną odwagą, sięgając po to, co wydawało się jeszcze kilka, kilkanaście lat temu, nie do pomyślenia. Dzisiejsze wydarzenie nie jest na skalę Lidzbarka czy województwa warmińsko-mazurskiego. Jest wydarzeniem na skalę europejską i światową i pokazuje jednocześnie jak mądrze wydawać środki – mówił Stefan Krajewski, minister rolnictwa i rozwoju wsi.
Od mleka do medycyny. Polmlek wchodzi na rynek farmaceutyczny
Do gratulacji dołączył się również minister nauki i szkolnictwa wyższego – Marcin Kulasek.
– Uruchomienie nowej linii produkcyjnej, umożliwiającej pozyskiwanie ultracennego immunologicznie białka to innowacja, koncepcja i technologia, które powstały we współpracy Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz specjalistów z Polmleku. To doskonały przykład efektywnej współpracy nauki i biznesu, a w tym przypadku nauki i przemysłu mleczarskiego. Współpraca, która przynosi realne korzyści dla społeczeństwa. To wyjątkowe przedsięwzięcie mogło być zrealizowane dzięki wsparciu Narodowego Centrum Badań i Rozwoju i to pokazuje, jak ważne jest finansowanie nowoczesnych pomysłów. Jestem przekonany, że ten projekt otwiera nowe możliwości dla polskiego mleczarstwa i przemysłu farmaceutycznego. Jego realizacja pozwala nie tylko wzbogacić ofertę produktową firmy POLMLEK, ale również wzmocnić jego pozycję na polskim i międzynarodowym rynku.
Produkcja laktoferyny w Polsce to nie tylko szansa na podbicie nowych rynków, ale także wejście polskiego giganta spożywczego do gry w branży pharmacy.
Beata Dąbrowska
