Z badań wynika, że pełnotłuste produkty mleczne nie tylko nie zwiększają znacząco stężenia ”złego” cholesterolu, ale nawet poprawiają niektóre wskaźniki ryzyka chorób układu krążeniaFreepik
StoryEditorMleko

Nie bój się tłustego nabiału. Badania obalają stary mit

24.12.2025., 13:30h

Mleko krowie jest bogate w składniki odżywcze, ale od wielu lat uważa się, że spożycie pełnotłustych produktów mlecznych wiąże się z gorszym zdrowiem kardiometabolicznym, co często przypisuje się zawartości tłuszczów nasyconych. Jednak dalsze badania, obejmujące badania obserwacyjne i tzw. randomizowane badania kontrolowane (RCT), dostarczają dowodów na pozytywny wpływ pełnotłustych produktów mlecznych i ich bioaktywnych składników na zdrowie kardiometaboliczne, czyli zdrowie układu sercowo-naczyniowego i metabolizm.

Wpływ produktów mlecznych na zdrowie kardiometaboliczne

Produkty mleczne są zróżnicowane, nie tylko pod względem zawartości tłuszczu, ale także pod względem innych aspektów składu w obrębie produktów fermentowanych (np. jogurt, ser) i niefermentowanych (np. mleko). Badania obserwacyjne w ograniczonym stopniu potwierdziły korzyści ze spożycia pełnotłustych produktów mlecznych w zakresie ochrony przed zaburzeniami kardiometabolicznymi.

Jednakże te wyniki zostały zakwestionowane przez badania RCT, wskazujące, że produkty mleczne, niezależnie od zawartości tłuszczu lub fermentacji, nie są szkodliwe dla zdrowia kardiometabolicznego, a wręcz przeciwnie, mogą łagodzić niektóre czynniki ryzyka kardiometabolicznego. W miarę rozwoju zaleceń żywieniowych, które zalecają unikanie pełnotłustych produktów mlecznych, kluczowe jest uwzględnienie całości dowodów, zwłaszcza z badań RCT, a jednocześnie uznanie, że potrzebne są badania w celu oceny złożoności produktów mlecznych w różnych schematach żywieniowych i ich wpływu na zdrowie kardiometaboliczne.

Skutki wyższego spożycia produktów mlecznych

Pełnotłuste produkty mleczne, zgodnie z ich bogatą w składniki odżywcze i bioaktywne matrycą, mogą przyczyniać się do poprawy wyników zdrowotnych. Jednak zalecenia dotyczące ograniczenia ich spożycia w diecie opierają się na historycznym poglądzie, że wysokie spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych (SFA) jest powiązane ze wzrostem stężenia cholesterolu o niskiej gęstości (LDL-C), czyli tzw. złego choesterolu, a w konsekwencji ze zwiększonym ryzykiem chorób układu krążenia.

Zgodnie z tą perspektywą wytyczne żywieniowe zalecają ograniczenie spożycia pełnotłustych produktów mlecznych ze względu na ich wysoką zawartość energii i SFA. Jednak zalecenia te zostały zakwestionowane przez wyniki ostatnich badań epidemiologicznych, sugerujących, że wpływ pełnotłustych produktów mlecznych na krążący LDL-C jest bardziej złożony niż wcześniej sądzono, jak czytamy w artykule opublikowanym w czerwcu 2024 w amerykańskim czasopiśmie naukowym „Nutrition Research” (Badania Żywieniowe). Przeglądy systematyczne i międzynarodowe badania kohortowe potwierdzają, że wyższe spożycie produktów mlecznych, niezależnie od zawartości tłuszczu, jest skorelowane z niższym ryzykiem chorób układu krążenia i całkowitej śmiertelności. Związek ten został wzmocniony wynikami randomizowanych badań kontrolowanych (RCT), które wykazały, że pełnotłuste produkty mleczne nie zwiększają znacząco stężenia krążącego LDL-C, ale mogą nawet poprawić inne biomarkery ryzyka chorób układu krążenia.

Opracowała Karolina Kasperek

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
24. grudzień 2025 13:32