Wpływ produktów mlecznych na zdrowie kardiometaboliczne
Produkty mleczne są zróżnicowane, nie tylko pod względem zawartości tłuszczu, ale także pod względem innych aspektów składu w obrębie produktów fermentowanych (np. jogurt, ser) i niefermentowanych (np. mleko). Badania obserwacyjne w ograniczonym stopniu potwierdziły korzyści ze spożycia pełnotłustych produktów mlecznych w zakresie ochrony przed zaburzeniami kardiometabolicznymi.
Jednakże te wyniki zostały zakwestionowane przez badania RCT, wskazujące, że produkty mleczne, niezależnie od zawartości tłuszczu lub fermentacji, nie są szkodliwe dla zdrowia kardiometabolicznego, a wręcz przeciwnie, mogą łagodzić niektóre czynniki ryzyka kardiometabolicznego. W miarę rozwoju zaleceń żywieniowych, które zalecają unikanie pełnotłustych produktów mlecznych, kluczowe jest uwzględnienie całości dowodów, zwłaszcza z badań RCT, a jednocześnie uznanie, że potrzebne są badania w celu oceny złożoności produktów mlecznych w różnych schematach żywieniowych i ich wpływu na zdrowie kardiometaboliczne.
Skutki wyższego spożycia produktów mlecznych
Pełnotłuste produkty mleczne, zgodnie z ich bogatą w składniki odżywcze i bioaktywne matrycą, mogą przyczyniać się do poprawy wyników zdrowotnych. Jednak zalecenia dotyczące ograniczenia ich spożycia w diecie opierają się na historycznym poglądzie, że wysokie spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych (SFA) jest powiązane ze wzrostem stężenia cholesterolu o niskiej gęstości (LDL-C), czyli tzw. złego choesterolu, a w konsekwencji ze zwiększonym ryzykiem chorób układu krążenia.
Zgodnie z tą perspektywą wytyczne żywieniowe zalecają ograniczenie spożycia pełnotłustych produktów mlecznych ze względu na ich wysoką zawartość energii i SFA. Jednak zalecenia te zostały zakwestionowane przez wyniki ostatnich badań epidemiologicznych, sugerujących, że wpływ pełnotłustych produktów mlecznych na krążący LDL-C jest bardziej złożony niż wcześniej sądzono, jak czytamy w artykule opublikowanym w czerwcu 2024 w amerykańskim czasopiśmie naukowym „Nutrition Research” (Badania Żywieniowe). Przeglądy systematyczne i międzynarodowe badania kohortowe potwierdzają, że wyższe spożycie produktów mlecznych, niezależnie od zawartości tłuszczu, jest skorelowane z niższym ryzykiem chorób układu krążenia i całkowitej śmiertelności. Związek ten został wzmocniony wynikami randomizowanych badań kontrolowanych (RCT), które wykazały, że pełnotłuste produkty mleczne nie zwiększają znacząco stężenia krążącego LDL-C, ale mogą nawet poprawić inne biomarkery ryzyka chorób układu krążenia.
Opracowała Karolina Kasperek
