Pierwszym i najszybszym sposobem kontroli struktury fizycznej TMR-u jest ocena udziału w stadzie krów, które przeżuwają.Andrzej Rutkowski
StoryEditorŻywienie krów

Jak powinien być rozdrobniony idealny TMR?

24.08.2023., 14:00h
Zbyt rozdrobniony TMR zmniejsza wydzielanie śliny, stwarza problemy z przeżuwaniem, uniemożliwia powstawanie w żwaczu struktury matrycy, niezbędnej dla penetracji paszy przez mikroorganizmy, co sprzyja powstaniu kwasicy żwacza. Z kolei zbyt "gruby" TMR pozwala krowie na niebezpieczne sortowanie, zwłaszcza na wybieranie pasz treściwych.

Z artykułu dowiesz się:

  • Jak wstępnie ocenić czy TMR ma dobrą strukturę?
  • Jak krok po kroku sprawdzić TMR za pomocą sit PSPS?
  • Jak ocenić rozdrobnienie TMR-u?

Jak ocenić czy struktura TMR-u dla krów jest prawidłowa?

Pierwszym i najszybszym sposobem kontroli struktury fizycznej TMR-u jest ocena udziału w stadzie krów, które przeżuwają. Gdy w okresie względnego spokoju w oborze przeżuwa co najmniej 40–50% stada, to można strukturę dawki uważać za prawidłową, bez ryzyka kwasicy. Jednak, aby mieć dokładny obraz struktury fizycznej zadawanych przez nas pasz czy to będzie TMR, czy pasze zadawane tradycyjnie (wtedy chodzi o kiszonkę z kukurydzy) niezbędne jest przeprowadzenie doświadczenia z sitami. Polega ono na przesiewaniu TMR-u bądź kiszonki z kukurydzy na specjalnych sitach PSPS.

Ocena struktury TMR-u za pomocą sit PSPS - jak to zrobić?

Aby sprawdzić czy zadawany TMR w naszym stadzie ma odpowiednią strukturę wystarczy przesiać jego półkilogramową próbkę przez prosty komplet sit PSPS (Penn State Particie Separator – w wolnym tłumaczeniu znaczy tyle co sita do separacji cząstek stałych). Początkowo były dwa sita (średnica otworów 19 i 8 ...

Pozostało 53% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
26. maj 2024 10:48