StoryEditorPieniądze dla rolnika

Rolnicy w UE ograniczają produkcję świń, a Amerykanie biją rekordy

15.10.2019., 15:10h
Unia Europejska ogranicza produkcję żywca wieprzowego. W porównaniu z pierwszym półroczem ubiegłego roku pogłowie świń ogółem spadło o 1,7%, w tym loch o 2,7%. 

Pozycję czołowego producenta utrzymują Hiszpanie (pogłowie na poziomie 30,5 mln sztuk) i zapewne tak w najbliższym czasie pozostanie. Jest to bowiem jedyny kraj w UE, który zwiększył pogłowie loch – o 1,6% (tj. o 319 tys. sztuk) do 2,5 mln sztuk. Należy jednak podkreślić, iż dynamika wzrostu pogłowia trzody chlewnej w Hiszpanii wyhamowała. Z tym że pogłowie loch od 2015 roku układa się sinusoidalnie – po roku spadku w kolejnym pogłowie rośnie, z tą jednak różnicą, iż za każdym razem tempo wzrostu pogłowia loch jest o wiele wolniejsze niż spadku.  

Ograniczeniu produkcji świń w UE winne normy środowiskowe?

Zapotrzebowanie na zwierzęta rzeźne w Hiszpanii nie maleje – nowo otwarta rzeźnia Literia Meat of the Pini Group, zlokalizowana w prowincji Huesca w Aragonii, tygodniowo może ubić 160 tys. świń, roczna wydajność ubojni wynosi 7 mln świń. W hiszpańskich chlewniach utrzymywanych jest 20% ogółu unijnego pogłowia trzody chlewnej.

Niemcy, drugi świński potentat w UE, ograniczyły pogłowie świń o 3,5% do 25,9 mln sztuk, w tym loch o 2,9% do 1,8 mln sztuk. 

Hiszpanie rozkwitają głównie dzięki eksportowi do Chin, Niemcy ogra...

Pozostało 69% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. kwiecień 2024 13:47