Czy można podwyższyć wysokość alimentów ustalonych w drodze mediacji i zatwierdoznych przez sąd?Canva
StoryEditorporady prawne
Córka rolnika ma alimenty z ugody. Czy da się je podwyższyć?
29.08.2025., 09:00h
Alicja Moroz
Podziel się
Nasza córka jest w faktycznej separacji z mężem i sama wychowuje synka, który we wrześniu pójdzie do szkoły. Otrzymuje od męża niewielkie alimenty, ustalone 3 lata temu w ugodzie po przeprowadzeniu mediacji. Ugodę zatwierdził sąd. Jest w niej zapisane, że wyczerpuje ona wszelkie roszczenia córki z tytułu alimentów. Czy to oznacza, że nie może ona wystąpić o ich podwyższenie?
Córka może wnieść pozew o podwyższenie alimentów. Zgodnie z art. 138 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, w razie zmiany stosunków można żądać zmiany orzeczenia lub umowy dotyczącej obowiązku alimentacyjnego. Poprzez „zmianę stosunków” należy rozumieć zmianę okoliczności wpływających na przesłanki wyznaczające zakres świadczeń alimentacyjnych. Zmiana taka będzie uzasadniona w przypadku zmiany usprawiedliwionych potrzeb małoletniego lub w przypadku zmiany zarobkowych i majątkowych możliwości zobowiązanego.
©℗ Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy AgroHorti Media Sp. z o.o.
KUP LICENCJĘ