Czy właściciel gruntu sąsiedniego może wyciąć gałęzie drzewa, które wchodzą na jego teren?fot. Pixabay
StoryEditorporady prawne
Drzewa sąsiada przechodzą na podwórko rolnika. Czy może je obciąć?
15.11.2024., 10:00h
dr hab. Aneta Suchoń, prof. UAM
Podziel się
Sąsiad zasadził drzewa, które tak się rozrosły, że zarówno gałęzie, jak i korzenie przechodzą na mój grunt. Czy mogę je obciąć? Do kogo należą owoce, które opadają na mój grunt?
Czy właściciel gruntu sąsiedniego może obciąć gałęzie z drzewa sąsiada, które wchodzą na jego działkę?
Artykuł 148 Kodeksu cywilnego określa, że owoce opadłe z drzewa lub krzewu na grunt sąsiedni stanowią jego pożytki. Przepisu tego nie stosuje się, gdy grunt sąsiedni jest przeznaczony na użytek publiczny. W świetle art. 149 k.c., właściciel gruntu może wejść na grunt sąsiedni w celu usunięcia zwieszających się z jego drzew gałęzi lub owoców. Właściciel sąsiedniego gruntu może jednak żądać naprawienia wynikłej stąd szkody.
©℗ Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy AgroHorti Media Sp. z o.o.
KUP LICENCJĘ