Nabycie własności w drodze zasiedzenia podlega opodatkowaniu stawką 7% podstawy opodatkowania.Kolasińska
StoryEditorporady prawne
Zasiedziałeś ziemię? Fiskus może zażądać podatku
22.09.2026., 09:00h
dr hab. Aneta Suchoń, prof. UAM
Podziel się
Sąd wydał postanowienie o stwierdzeniu nabycia własności gruntów rolnych w drodze zasiedzenia. Po kilku tygodniach urząd skarbowy wezwał mnie do zapłaty podatku od zasiedzenia. Czy takie wezwanie jest zasadne? Jeżeli tak, jak należy obliczyć podstawę opodatkowania? Wybudowałem dom 20 lat temu na gruncie, którego byłem posiadaczem samoistnym. Budowę zrealizowałem na podstawie uzyskanego pozwolenia na budowę. Dokonałem również remontu innych budynków gospodarczych.
Zgodnie z art. 15 ustawy o podatku od spadków i darowizn, nabycie własności w drodze zasiedzenia podlega opodatkowaniu stawką 7% podstawy opodatkowania.
Z kolei zgodnie z art. 7 ust. 4 i 5 tej ustawy, przy nabyciu własności w drodze zasiedzenia z podstawy opodatkowania wyłącza się wartość nakładów dokonanych przez nabywcę podczas biegu zasiedzenia.
Ustawa wskazuje również, że jeżeli budynek stanowiący część składową gruntu będącego przedmiotem nabycia został wzniesiony przez osobę nabywającą nieruchomość przez zasiedzenie, z podstawy opodatkowania wyłącza się wartość tego budynku.
©℗ Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy AgroHorti Media Sp. z o.o.
KUP LICENCJĘ