StoryEditorWiadomości rolnicze

Kukurydza podbija polskie rolnictwo. Już 1,7 mln hektarów!

10.11.2021., 13:11h
Kukurydza bije rekordy popularności. W niektórych lokalizacjach wręcz dominuje, np. w okolicach Tarnogrodu koło Biłgoraja. Powierzchnia upraw kukurydzy w naszym kraju przekroczyła właśnie 1,7 mln hektarów, z czego ponad 1 mln to uprawa na ziarno.

Kukurydza nazywana jest rośliną przyszłości

Kukurydza jest uprawiana jest na całym świecie, pod względem zasiewów znajduje się na trzecim miejscu w globalnych rankingach, a pod względem zbiorów na pierwszym – informuje Polski Związek Producentów Kukurydzy.

Produkcja ziarna kukurydzy osiąga poziom 1,2 mld ton, co stanowi aż 40% produkcji ziarna wszystkich zbóż. Kukurydza ma ogromny potencjał plonowania. Jej realne możliwości plonowania sięgają 15 ton ziarna lub 25 ton suchej masy całych roślin z 1 hektara.

Szacuje się, że możliwości uprawy kukurydzy w Polsce są znacznie większe niż aktualna powierzchnia zasiewów. Roślina ta ma wiele zastosowań gospodarczych, z łatwością jej uprawę można dostosować do wielu rynków. Jej ziarno służy do produkcji artykułów spożywczych, do wytwarzania pasz, produkcji energii odnawialnej, ma zastosowanie w przemyśle chemicznym, farmaceutycznym. Jest jednym z najważniejszych źródeł surowców odnawialnych na świecie.

W 2012 roku, łączny areał kukurydzy na ziarno i na kiszonkę w Polsce po raz pierwszy przekroczył 1 milion hektarów. Kukurydza z roku na rok zajmuje coraz ważniejsze miejsce w krajowej produkcji zbóż. Obecnie powierzchnia kukurydzy w naszym kraju przekroczyła 1,7 mln hektarów, z czego ponad 1 mln to uprawa na ziarno.

Dni kukurydzy w całej Polsce. Paleta odmian

W tym roku firma farmsaat Polska w okresie od siewu po zbiór zorganizuje w całym kraju ponad 70 Dni Kukurydzy. Taka sieć założonych doświadczeń pozwala dobrze poznać i przetestować mieszańce w każdym rejonie kraju. Wiele relacji ze spotkań, które już się odbyły, można znaleźć na kanale YouTube, a na kilku byliśmy osobiście.

W każdej lokalizacji firma prezentowała całą paletę odmian, wskazując najlepsze dla danego regionu. Ciekawą nowością w tegorocznej ofercie jest gotowa mieszanka nasion kukurydzy i kwitnącej fasoli tycznej. Pozwalającą zaoszczędzić nieco na nawożeniu azotem, co jest na czasie, ale przede wszystkim wzbogacić kiszonkę z kukurydzy w białko roślinne.

Mieszanka nasion kukurydzy i kwitnącej fasoli tycznej

Mieszanka była dostępna w opakowaniach po 50 tys. nasion (kukurydza + fasola w stosunku 2:1) i zaprawiona fungicydem, ale bez inokulanta. Odmianą kukurydzy w mieszance jest Farmurmel (FAO na kiszonkę 240, na ziarno 230). Wybór padł na tę odmianę kukurydzy, bo cechuje się wysokimi plonami suchej masy oraz skrobi i jest idealnym partnerem dla białka fasoli tycznej.

Firma farmsaat zaznacza, że fasola potrzebuje do kiełkowania więcej wody niż kukurydza i do uprawy należy wybierać stanowiska o optymalnych warunkach dla kukurydzy i bez nadmiernego zachwaszczenia. Sugerowany jest termin siewu od maja (fasola jest bardzo wrażliwa na przymrozki). Zalecana gęstość siewu punktowego obu roślin w jednym rzędzie (w rozstawie 75 cm) to 12 nasion/m2 w proporcji 8 nasion kukurydzy i 4 nasiona fasoli. Taka mieszanka stwarza problem z ochroną herbicydową, bo należy przestrzegać szczegółowych zaleceń stosowania środków ochrony roślin. Po wschodach w grę wchodzi mechaniczne niszczenie chwastów do zwarcia międzyrzędzi.

Kiedy zbierać mieszankę kukurydzy i fasoli tycznej?

Z uwagi na niższą zawartość suchej masy w fasoli, najlepiej zbierać mieszankę przy pełnej dojrzałości kukurydzy. Materiał mieszanki zakisza się porównywalnie z kukurydzą w czystym siewie. Ile białka zyskujemy? Jak informuje farmsaat, zawartość białka w kiszonce z mieszanki jest do 2% wyższa, a zawartość skrobi o ok. 20–30% niższa w porównaniu z kiszonką z kukurydzy. Ważną informacją jest, że fasola tyczna użyta do tej mieszanki charakteryzuje się bardzo niską zawartością fazyny i wg badań nie stanowi zagrożenia dla zdrowia zwierząt.

O tej mieszance można się było dowiedzieć wszystkiego podczas Dni Pola w Michowicach. Natomiast w Bzitem podczas Dni Pola odbyły się żniwa kukurydziane na doświadczalnych poletkach.

Jak plonowały poszczególne odmiany?

Kukurydze, których zbiór był prowadzony podczas Dni Pola zostały wysiane 28 kwietnia na lekkiej, miejscami mozaikowatej glebie IV klasy. Technologia uprawy bezorkowa, gęstość siewu wyniosła 80 000 ziaren na ha. Mimo występujących na polu mozaik, usytuowanie poletek zostało zaplanowane w ten sposób, aby każda z odmian miała takie same warunki glebowe.

Jak pod względem plonowania wypadły poszczególne odmiany? Oto wyniki (plonowanie wszystkich odmian podajemy na sucho (14%)).Farmunox dała plon w wysokości 12,59 t/ha. Farmezzo - 11,76 t/ha. Najwyżej ze sprawdzanych w Bzitem odmian plonowała Farmodena sypiąc na poziomie 14,82 t/ha. Odmiana Farmfire dała 13,1 t/ha. Kolejna odmiana Farmurmel miała wynik 9,99 t/ha. Farmoritz z kolei dała wynik 13,23 t/ha. Następna odmiana, czyli Farmueller, plonowała na poziomie 13,29 t/ha.

Odmiana Farmirage osiągnęła plon na poziomie 12,27 t/ha. Kukurydza dała 13,02 t/ha. Odmiana Farmrock osiągnęła 10,09 t/ha. Ostatnia z odmian posianych na poletkach doświadczalnych w Bzitem, Farmpower, dała 11,07 t/ha.

Marek Kalinowski, Krzysztof Janisławski

Fot. Krzysztof Janisławski

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
28. kwiecień 2024 05:39