Biologiczne preparaty dla rolników. Pomagają zwiększyć plony i odporność uprawEnvato Elements
StoryEditorUprawa

Biologiczne preparaty dla rolników. Pomagają zwiększyć plony i odporność upraw

18.11.2025., 08:00h

Produkty biologiczne stają się ważnym narzędziem dla rolników, pomagając im zwiększać plony oraz dostosowywać się do zmieniających się warunków klimatycznych, regulacyjnych i oczekiwań konsumentów.

– Stanowią uzupełnienie tradycyjnych metod, zapewniając wymierny, mierzalny wpływ na zdrowie gleby, produktywność i odporność upraw – podkreślała Kamila Załęcka-Dusza, kierownik ds. marketingu produktów biologicznych w Corteva Agriscience Poland, podczas konferencji GreenBio Forum 2025, zorganizowanej w Warszawie przez Związek BioForum.

Produkty biologiczne to pomoc dla rolnika

Zdaniem ekspertki z firmy Corteva, produkty biologiczne pomagają rolnikom budować bardziej odporne, wydajne i zrównoważone gospodarstwa – od poprawy zarządzania azotem i ograniczania skutków suszy, po zwiększanie dostępności fosforu w glebie. Ich elastyczność pozwala na stosowanie w wielu uprawach i w różnych terminach, co wspiera zdrowie gospodarstwa, jego produktywność i rentowność.

– Dziś rolnicy poszukują rozwiązań, które łączą wydajność i odporność. Technologie biologiczne znajdują się w centrum tej zmiany. Dają producentom możliwość ochrony i wzmacniania upraw, odpowiadając jednocześnie na oczekiwania konsumentów dotyczące bardziej naturalnych rozwiązań. Integrując produkty biologiczne z tradycyjną ochroną roślin, możemy pomóc rolnikom osiągać najlepsze wyniki, wspierając jednocześnie szersze przejście na bardziej zrównoważone rolnictwo – dodała ekspertka.

Przeczytaj również: Innowacyjne środki do ochrony zbóż przed suszą od Corteva

Jak działają produkty biologiczne w uprawie roślin?

Produkty biologiczne m.in. zwiększają odporność roślin na choroby i szkodniki, mogą być stosowane w rolnictwie ekologicznym i w połączeniu z tradycyjnymi środkami chemicznymi. Wspierają efektywne wykorzystanie składników odżywczych, ograniczają skutki suszy i upałów, a także zwiększają dostępność fosforu w glebie. Obecnie ok. 35% rolników na świecie korzysta z produktów biologicznych. Szacuje się, że globalny rynek produktów biologicznych osiągnie wartość ok. 26 miliardów dolarów do 2035 r.

Marek Kalinowski

Za informacją Corteva Agriscience

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
04. grudzień 2025 21:35