Wysoka frekwencja podczas spotkania poświęconego uprawie owsa zorganizowanego w gospodarstwie pod koniec maja świadczy o tym, że rolnicy szukają alternatywy i obserwując wzrost zainteresowania owsem sektora spożywczego zaczęli coraz bardziej interesować się uprawą owsa ozimego. W arkana agrotechniki owsa ozimego wprowadzał rolników dr Marek ReichMonika Kopaczel-Radziulewicz
StoryEditoruprawa

Jak zadbać o dobry start owsa ozimego?

26.09.2025., 08:00h

Gospodarstwo w Rutkowicach funkcjonuje od 14 sezonów w systemie bezorkowym. Słoma nie jest sprzedawana, zawsze zostaje na polu. Do tego dochodzą międzyplony, żeby było, jak najwięcej materii organicznej w glebie.

Istotna rola próchnicy

Andrzej Dzbeński, dyrektor gospodarstwa podkreśla, że dla niego najważniejsze jest to, żeby pozyskać próchnicę, bo to jest gąbka, która chłonie i zatrzymuje wodę. Dlatego jego podstawowym zadaniem na glebach V i VI klasy było i jest utrzymanie wilgoci, a po kondycji upraw, widać, że to się udaje.

O premię za jakość walczyć od początku

– Uprawiamy owies ozimy i jary. Jeżeli chodzi o jary to osiągamy średni plon na poziomie 6 t/ha. Nasz rekord z areału 56 ha to było 7,2 t/ha. Zakończony sezon był trudny i to nie tylko jeżeli chodzi o owies, ale także inne uprawy. Susze, długotrwałe wiosenne przymrozki, później ulewne deszcze i bardzo niekorzystny rozkład opadów. To wszystko odbiło się na plonowaniu. W przypadku owsa ozimego osiągnęliśmy średni plon na poziomie nieco powyżej 6t/ha. O tyle dobrze, że udało nam się utrzymać wymagane parametry surowca konsumpcyjnego. Wiem, że w wielu gospodarstwach w tym roku był z tym problem – wyjaśnia Andrzej Dzbeński, dyrektor gospodarstwa.

Wizytówka gospodarstwa:

Na czele gospodarstwa firmy Melvit w Rutkowicach (pow. działdowski), stoi Andrzej Dzbeński (na zdjęciu), pełniący funkcję dyrektora gospodarstwa. W strukturze zasiewów ponad 1000-hektarowehgo gospodarstwa dominują zboża: 220 ha jęczmienia ozimego, 300 ha owsa (w tym, ok. 180 ha w ekologii), 55 ha żyta, 25 ha orkiszu, 24 ha samopszy, 6 ha płaskurki, rzepak.

Przy owsie produkowanym na konsumpcje trzeba pamiętać, że tony, tonami, ale muszą być parametry skupowe takie jak gęstość i wyrównanie ziarna. To odpowiednie parametry techniczne wymagane przy skupie surowca gwarantują rolnikom sprzedaż w dobrej cenie całej partii materiału i premie jakościowe za pożądane parametry ziarna.

Jaki parametry dla owsa?

Parametry skupowe dla owsa widniejące na stronie internetowej Melvit 2 września 2025 r. to wilgotność maksymalna 14,5%, zanieczyszczenia ogółem max. 6%, w tym ziarna obce 2%. Gęstość 50 lub więcej kg/hl i wyrównanie ziarna pow. 80%. Od tych parametrów zależy dodatkowa premia jaką dostanie rolnik do ceny podstawowej oferowanej w danym dniu.

image
Tylko odpowiednie parametry techniczne wymagane przy skupie surowca gwarantują rolnikom sprzedaż w dobrej cenie całej partii materiału i premie jakościowe za pożądane parametry ziarna
FOTO: Monika Kopaczel-Radziulewicz
Pozostało 73% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
04. grudzień 2025 22:23