Istotna rola próchnicy
Andrzej Dzbeński, dyrektor gospodarstwa podkreśla, że dla niego najważniejsze jest to, żeby pozyskać próchnicę, bo to jest gąbka, która chłonie i zatrzymuje wodę. Dlatego jego podstawowym zadaniem na glebach V i VI klasy było i jest utrzymanie wilgoci, a po kondycji upraw, widać, że to się udaje.
O premię za jakość walczyć od początku
– Uprawiamy owies ozimy i jary. Jeżeli chodzi o jary to osiągamy średni plon na poziomie 6 t/ha. Nasz rekord z areału 56 ha to było 7,2 t/ha. Zakończony sezon był trudny i to nie tylko jeżeli chodzi o owies, ale także inne uprawy. Susze, długotrwałe wiosenne przymrozki, później ulewne deszcze i bardzo niekorzystny rozkład opadów. To wszystko odbiło się na plonowaniu. W przypadku owsa ozimego osiągnęliśmy średni plon na poziomie nieco powyżej 6t/ha. O tyle dobrze, że udało nam się utrzymać wymagane parametry surowca konsumpcyjnego. Wiem, że w wielu gospodarstwach w tym roku był z tym problem – wyjaśnia Andrzej Dzbeński, dyrektor gospodarstwa.
Przy owsie produkowanym na konsumpcje trzeba pamiętać, że tony, tonami, ale muszą być parametry skupowe takie jak gęstość i wyrównanie ziarna. To odpowiednie parametry techniczne wymagane przy skupie surowca gwarantują rolnikom sprzedaż w dobrej cenie całej partii materiału i premie jakościowe za pożądane parametry ziarna.
Jaki parametry dla owsa?
Parametry skupowe dla owsa widniejące na stronie internetowej Melvit 2 września 2025 r. to wilgotność maksymalna 14,5%, zanieczyszczenia ogółem max. 6%, w tym ziarna obce 2%. Gęstość 50 lub więcej kg/hl i wyrównanie ziarna pow. 80%. Od tych parametrów zależy dodatkowa premia jaką dostanie rolnik do ceny podstawowej oferowanej w danym dniu.
