Jak przekonywał prof. Damian Józefiak, dodatek owadów do paszy dla prosiąt poprawia jej smakowitość, a tym samym wpływa pozytywnie na wyniki produkcyjneDominika Stancelewska
StoryEditorOpłacalność tuczu

Tańsze pasze, lepsze wyniki. Jak tuczyć świnie z głową?

13.07.2025., 15:00h

W tuczu trzody chlewnej ważne jest szybkie tempo wzrostu przy małym zużyciu paszy. W przeciwnym razie rosną koszty produkcji, a tucz staje się nieopłacalny.

Jak obniżyć koszty tuczu świń?

Niższe koszty żywienia można uzyskać, stosując w paszach tańsze surowce lub poprawiając wskaźnik wykorzystania mieszanek. Do tego konieczne są jednak zdrowe prosięta z dobrze przygotowanym układem trawiennym.

Kluczowe wskaźniki tuczu – na czym naprawdę zarabiasz?

Parametry produkcyjne, które decydują o dochodowości tuczu, to przyrosty dobowe, ilość paszy zjadanej na kilogram przyrostu, czyli FCR, śmiertelność, długość tuczu, mięsność i, oczywiście, ceny skupu. Jak podkreślał prof. Tomasz Schwarz podczas VII Forum Rolników i Agrobiznesu – Świnie w Aleksandrowie Łódzkim zorganizowanego przez miesięcznik „Top Agrar Polska”, na ten ostatni element rolnicy nie mają wpływu. Powinni zatem skupić się na tym, co jest od nich zależne w uzyskiwaniu opłacalności chowu świń, czyli na żywieniu, systemach utrzymania oraz zadawania paszy.

Polski producent świń wie, co dzieje się na niemieckiej giełdzie cen żywca, ale często nie ma informacji i danych na temat wyników swojego stada. Z tego wynikają problemy, gdyż nie zarabia on na giełdzie niemieckiej, która powinna być tylko dodatkowym źródłem informacji, a powinien skupić się na ponoszonych przez niego kosztach – zwracał uwagę prof. Tomasz Schwarz z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.

Co podbija koszty produkcji świń?

Oczywiście, czynników wpływających na koszty produkcji trzody chlewnej jest dużo, ale najważniejszym jest żywienie, gdyż stanowi aż 70–75% kosztów. Dlatego należy śledzić, co się dzieje na rynku surowców paszowych, i kalkulować na bieżąco, na czym można zarobić. Ze względu na duży udział w dawce pokarmowej dla świń ważne są ceny zbóż.

– Zboża stanowią 70–85% składu pasz, surowce białkowe od 12 do 25%, a dodatki 2–5%. Niektórzy lubią oszczędzać na tym, co jest najdroższe, czyli na specjalistycznych dodatkach paszowych, a to błąd. Jeżeli chcemy cokolwiek zmieniać i stosować alternatywy w paszach, musimy minimalizować ryzyko pogorszenia wyników. Dzisiejsze zwierzęta są wydelikacone, więc musimy wraz z dodatkami dostarczyć im wszystkiego, co niezbędne. Najwięcej zaoszczędzimy na surowcach, których mamy najwięcej, czyli energetycznych, a także białkowych – tłumaczył prelegent.

image
Jak zauważa prof. Tomasz Schwarz, największy udział w paszach dla świń mają zboża i w ich przypadku szukanie tańszych alternatyw ma sens
FOTO: Dominika Stancelewska
Pozostało 81% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
04. grudzień 2025 16:08