Brakuje potasu w glebie? Sprawdź, co zastosować jesienią i wiosną, żeby rośliny nie zmarzłySierszeńska
StoryEditoruprawa

Brakuje potasu w glebie? Sprawdź, co zastosować jesienią i wiosną, żeby rośliny nie zmarzły

31.10.2025., 12:00h
dr hab. Marzena S. Brodowska, prof. UP w Lubliniedr hab. Marzena S. Brodowska, prof. UP w Lublinie

Niedobór potasu w glebie osłabia odporność roślin na mróz i stresy środowiskowe, dlatego już jesienią i wiosną warto uzupełnić jego poziom odpowiednimi nawozami.

Brakuje potasu w glebie?

Ceny nawozów zmuszają wielu producentów rolnych do ograniczenia ich stosowania, co może w istotny sposób prowadzić do obniżenia plonowania oraz do pogorszenia parametrów jakościowych uzyskanych płodów rolnych. Obniżenie dawek nawozów potasowych może skutkować również obniżeniem odporności roślin na niesprzyjające warunki pogodowe, w tym na niskie temperatury panujące w okresie jesienno-zimowym. Sytuacja taka jest szczególnie widoczna na glebach o niskiej zasobności w przyswajalne formy tego składnika pokarmowego.

Zasobność gleb w składniki pokarmowe

W przypadku gleb o wysokiej i bardzo wysokiej zasobności w przyswajalne formy potasu w początkowym okresie ograniczenie nawożenia tym makroskładnikiem może nie wpłynąć w znaczący sposób na obniżenie plonowania roślin. W związku z tym przy ustalaniu dawek nawozów mineralnych należy zawsze odnosić je nie tylko do potrzeb pokarmowych uprawianych roślin, ale także do aktualnej zasobności gleby w składniki pokarmowe. W sytuacji niewystarczającego przedsiewnego nawożenia potasowego zalecane jest uzupełnienie całkowitej dawki tego makroskładnika w okresie wiosennym.

Potas - podstawowa substancja odżywcza roślin

Potas należy do podstawowych substancji odżywczych roślin warunkujących ich prawidłowy wzrost i rozwój. Jest pierwiastkiem pobieranym w największych ilościach przez rośliny, a jego maksymalne pobranie przypada na fazę wzrostu wegetatywnego. Potas jest najszybciej pobieranym pierwiastkiem po azocie, szczególnie przez młode rośliny, w których występuje szybki przyrost tkanki twórczej korzeni i łodyg. Zawartość potasu może u nich sięgać nawet kilku procent suchej masy, natomiast ilości pobieranego pierwiastka znacznie przewyższają potrzeby pokarmowe roślin. W tej fazie akumulacja dobowa potasu wynosi od kilku do kilkudziesięciu kg potasu na hektar.

Co zastosować jesienią i wiosną, żeby rośliny nie zmarzły?

Cennym źródłem potasu dla roślin, które może być aplikowane zarówno w okresie jesiennym, jak i wiosennym jest nie tylko sól potasowa, ale również nawozy wieloskładnikowe, w tym LUBOPLON CALIUM, OPTIPLON 8-20-30 czy OPTIPLON 4-14-30, które są szczególnie polecane w okresie jesiennym, gdyż zawierają niskie dawki azotu, oraz pod rośliny o wysokich wymaganiach względem tego składnika pokarmowego i na gleby o niskiej zasobności w potas.

Funkcje potasu

Potas spełnia w roślinie wiele istotnych funkcji, biorąc między innymi udział w regulacji gospodarki wodnej oraz wpływając na turgor komórek i wiązek przewodzących. Uczestniczy w procesie otwierania i zamykania aparatów szparkowych, dzięki czemu zapobiega zbyt dużemu wyparowywaniu wody z roślin oraz reguluje wymianę gazową. Zwiększa odporność roślin na suszę oraz niskie temperatury i wymarzanie, co jest ściśle związane z gospodarką azotową i węglowodanową w roślinie.

Potas chroni przed stresem

Ważną funkcją potasu jest poprawa odporności roślin na sytuacje stresowe poprzez zwiększanie wytwarzania grubszych błon komórkowych, które w dużym stopniu zmniejszają ryzyko porażenia przez patogeny. Pierwiastek ten wpływa na lepszy rozwój tkanek mechanicznych zwiększających odporność zbóż na wyleganie, stymuluje proces fotosyntezy i transportu asymilatów, warunkuje przemiany azotu i bierze udział w syntezie białka, a także wpływa na utrzymanie równowagi jonowej. Przy braku potasu dochodzi do nagromadzenia w roślinach prostych związków azotu, w tym między innymi toksycznych amin, jak np. putrescyna.

Wpływ potasu na plonowanie

Potas korzystnie wpływa na plonowanie roślin oraz zwiększa ich wartość spożywczą i technologiczną. Dodatkowo minimalizuje straty masy w trakcie przechowywania oraz obniża podatność na gnicie owoców i ziemniaków. Jedną z najważniejszych cech jakościowych, zależną od odżywienia roślin potasem, jest zawartość białek, skrobi i tłuszczu.

Czym skutkuje niedobór potasu?

Niedobór potasu może skutkować obniżeniem produkcji białek i to niezależnie od stopnia zaopatrzenia roślin w azot oraz wpływa na zwiększenie akumulacji cukrów rozpuszczalnych, a tym samym prowadzi do obniżenia zawartości skrobi. Zwiększenie koncentracji cukrów prostych w roślinach ozimych skutkuje zmniejszeniem ich odporności na niskie temperatury. Potas wpływa na wzrost zawartości sacharozy w korzeniach buraka cukrowego i skrobi w bulwach ziemniaka, a także zwiększenie koncentracji witamin B1 i C oraz karotenu (prowitaminy A) w roślinach.

dr hab. Marzena S. Brodowska, prof. UP w Lublinie

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
12. grudzień 2025 21:02