Jak działają bakterie Pantoea?
Bakterie Pantoea agglomerans powodują bakteryjną zarazę liści i więdnięcie naczyniowe kukurydzy i sorga. Natomiast bakterie Pantoea ananatis są odpowiedzialne za dwie choroby – bakteryjną plamistość liści kukurydzy i bakteryjne gnicie łodygi kukurydzy.
Co to oznacza dla praktyki rolniczej?
Naukowcy z IOR – PIB w Poznaniu zidentyfikowali te bakterie jako coraz bardziej istotne patogeny soi w Polsce. W br. Pantoea agglomerans wyizolowano zarówno z części nadziemnych roślin, jak i z nasion. Infekcje objawiają się nieregularnymi, ciemnymi plamami na liściach i łodygach, często z żółtopigmentowymi otoczkami. Natomiast Pantoea ananatis występuje na liściach i pędach soi w Polsce, powodując brunatne plamy otoczone żółtą obwódką, nekrozy oraz obumieranie tkanek. Ale w próbkach nasion soi wykryto również Pseudomonas viridiflava – bakterię powodującą plamistość i nekrozy liści. Rozwojowi tych chorób osłabiających rośliny i prowadzących do spadku plonów, sprzyja wysoka wilgotność i uszkodzenia mechaniczne tkanek.
Przeczytaj też: Rolniku, uważaj. To 9 najgroźniejszych chwastów jednoliściennych w zbożach
Obecność bakterii na nasionach materiału siewnego
Plantatorzy soi muszą być czujni. Groźna jest potencjalna obecność tych bakterii na nasionach materiału siewnego. Jak zaznacza IOR – PIB w komunikacie – bieżący rok sprzyjał także występowaniu w soi patogenicznych grzybów. W uprawach obserwowano m.in. fuzariozy, mączniaka rzekomego, septoriozę, chwościka soi oraz purpurową cerkosporiozę. Na nasionach najczęściej izolowano grzyby z rodzaju Phomopsis powodujących zgniliznę nasion.
Pojawiają się w soi nowe zagrożenia chorobowe, bo jej areał rośnie i sprzyja rozprzestrzenianiu się zarówno znanych, jak i nowych chorób roślin. W Klinice Chorób Roślin IOR – PIB prowadzone są badania diagnostyczne próbek roślin soi i zagrożenia są monitorowane.
mk
Za komunikatem IOR-PIB
