Jak przejść z gospodarstwa konwencjonalnego na ekologiczne?
„Rolnictwo ekologiczne - szansa na konkurencyjność i zdrowie konsumentów” – to tytuł webinarium, które 6 czerwca 2022 r. organizuje Polskie Wydawnictwo Rolnicze pod patronatem medialnym m. in. Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Czy ekologiczna produkcja w gospodarstwie to ciekawa propozycja i alternatywa dla polskich rolników? W obliczu zbliżającego się Zielonego Ładu i rosnącego zainteresowania konsumentów żywnością eko i bio warto wiedzieć na czym polega ekologiczne rolnictwo, w jaki sposób przejść konwersję z produkcji konwencjonalnej na ekologiczną i z jakimi kosztami oraz procedurami dla rolnika jest to związane.
Kto weźmie udział w webinarium o rolnictwie ekologicznym?
O tych zagadnieniach opowiedzą o m.in.:
- prof. dr hab. Ewa Rembiałkowska z Zakładu Żywności Ekologicznej SGGW w Warszawie, który przedstawi jak rolnictwo ekologiczne wpływa na środowisko naturalne i zdrowie człowieka;
- Dorota Metera z firmy „Bioekspert”, która wyjaśni cały proces, który rolnik musi przejść by rozpocząć produkcje ekologiczną w swoim gospodarstwie, czyli jak wygląda zgłoszenie, konwersja, kontrole i certyfikacja gospodarstwa ekologicznego,
- prof. dr hab. Mariusz Maciejczak, dyrektor Instytutu Ekonomii na SGGW przedstawi korzyści i koszty inwestycji w rolnictwo ekologiczne.
Partnerem webinarium jest bank BNP Paribas.
Zapraszamy serdecznie - udział bezpłatny!