StoryEditorWiadomości rolnicze

Najgorzej to przegrzać ziemniaki

14.11.2016., 13:11h
W kopcach i przechowalniach, w których składowane są ziemniaki, zawsze zachodzą normalne i naturalne procesy, prowadzące do pewnego poziomu strat przechowalniczych. Straty masy mają miejsce nawet, jeżeli zakopcujemy zdrowe ziemniaki i zapewnimy im odpowiednią wilgotność i temperaturę. W czasie długotrwałego przechowywania wilgotność powinna wynosić 90–95%, a temperatura dla sadzeniaków i ziemniaków na cele gorzelnicze ok. 2–4 st. C, dla ziemniaków jadalnych – 4–6 st. C, a ziemniaków do przetwórstwa – 6–8 st. C.

Cały artykuł przeczytacie Państwo w  numerze 47/2016 "Tygodnika Poradnika Rolniczego". Jeżeli jeszcze nie masz prenumeraty "Tygodnika Poradnika Rolniczego", możesz ją zamówić korzystając z zakładki Prenumerata, zadzwonić pod numer (61) 886 06 30 lub skorzystać z e-wydania.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
28. kwiecień 2024 09:30