Monika Kopaczel-Radziulewicz
StoryEditorUprawa

Rolnicy z Warmii dokarmiają rzepak dawkami dzielonymi. Efekty widać gołym okiem

20.10.2025., 08:00h

Nowy sezon wegetacyjny w Zakładzie Doświadczalnym Bartążek rozpoczęty. Rzepak posiany, żyto również, na ostatnie dni września planowany był siew pszenżyta i pszenicy. Karol Biały, dyrektor zakładu deklarował (rozmawialiśmy 22 września), że jeżeli pogoda dopisze, to do końca września siew wszystkich ozimin zostanie zakończony.

Rzepak posiano na bardzo szerokim przekroju gleb od ciężkich klasy III a poprzez IV, aż do gleb lekkich V klasy. Tak wychodziło z płodozmianu, przedplonem były zboża – pszenica, pszenżyto i żyto ozime.

Nawożenie mineralne rzepaku

Siew 98 ha rzepaku rozpoczęto 26 sierpnia i zakończono 1 września, chwilami trochę przeszkadzał deszcz, ale to nie były takie opady, z jakimi mierzą się rolnicy z innych części województwa warmińsko-mazurskiego. Wykonano go sześciometrowym siewnikiem Farmet Falcon 6, który doskonale utrzymywał głębokość siewu na poziomie ok. 2 cm. Potwierdzeniem tego były wyrównane wschody. 22 września rzepak miał już 4 liście i korzeń długości ok. 10 cm. Obsada wynosi 42 rośliny na m2.

image
Dzięki sprzyjającej pogodzie i korzystnemu rozkładowi opadów wschody rzepaku były szybkie i wyrównane, 22 wrześ...

Pozostało 88% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
04. grudzień 2025 19:47