Ochrona fungicydowa pszenżyta. Jak to robi rolnik spod Olsztyna?Monika Kopaczel-Radziulewicz, Czupryniak-Paluszkiewicz/Canva
StoryEditorUprawa

Ochrona fungicydowa pszenżyta. Jak to robi rolnik spod Olsztyna?

17.04.2025., 08:00h

Małżeństwo Kępków z warmińsko-mazurskiego zrezygnowało z hodowli bydła i produkcji mleka. Teraz uprawiają 165 ha ziemi. Jakie zboża sieją? Jaką ochronę fungicydową stosują?

Rolnicy zrezygnowali z hodowli bydła na rzecz produkcji roślinnej

Gospodarstwo Mateusza i Mileny Kępków dziś specjalizuje się w produkcji roślinnej. Jeszcze niedawno zajmowali się też hodowlą bydła mlecznego i produkcją mleka. Jednak 4 lata temu podjęli decyzję o likwidacji stada mlecznego.

Gospodarze uprawiają łącznie z dzierżawami 165 ha. Do dyspozycji mają gleby mozaikowate od III do V klasy bonitacji, ale z przewagą klas IVa i IVb stanowiących blisko 80% areału.

image
FOTO: Monika Kopaczel-Radziulewicz

Wizytówka gospodarstwa:

Milena i Mateusz (na zdjęciu) Kępkowie prowadzą rodzinne gospodarstwo w miejscowości Unieszewo w gminie Gietrzwałd (powiat olsztyński). Gospodarują na 165 ha, specjalizują się w produkcji roślinnej. W strukturze zasiewów znajdują się: 65 ha pszenżyta, 10 ha owsa jarego, 22 ha bobiku, 50 ha...

Pozostało 89% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
09. maj 2025 23:04