StoryEditorRynki

Chińczycy zmniejszają import unijnej wieprzowiny. Jak to wpłynie na ceny?

31.10.2020., 15:10h
Komisja Europejska opublikowała krótkoterminową ocenę rozwoju sytuacji na rynku wieprzowiny w Unii Europejskiej. Uwagę zwraca prognozowany spadek eksportu. Według unijnych urzędników eksport tego mięsa (bez podrobów) może w nadchodzącym roku spaść nawet o 10%. Z jednej strony przyczyną spadku są ograniczenia związane z wybuchem afrykańskiego pomoru świń (ASF) u dzików w Niemczech, z drugiej natomiast odbudowa populacji świń w Chinach.

Eksport do Chin mocno wyhamował. Dlaczego?

Jak wskazuje Bruksela, w pierwszej połowie bieżącego roku, w porównaniu z analogicznym okresem 2019 roku, eksport wieprzowiny z UE wzrósł o 15%. Wraz z pojawieniem się pierwszego przypadku ASF w Brandenburgii tak ważni importerzy, jak Chiny, Korea Południowa i Japonia, wstrzymały dostawy z Niemiec. W rezultacie KE zrewidowała swoje szacunki dotyczące wzrostu eksportu na bieżący rok do zaledwie 2%.

Bruksela uważa, że powody są inne. Jakie?

Co jednak ciekawe, zgodnie z oceną władz Brukseli, europejski eksport wieprzowiny nie rósłby w nadchodzącym roku nawet bez wybuchu ASF w Niemczech. Jako główny powód zahamowania jego wzrostu podaje się wzrost produkcji żywca wieprzowego w Chinach oraz to, że mieszkańcy państwa Środka spożywają coraz chętniej inne rodzaje mięsa.

Regionalizacja produkcji

Według Komisji dalszy rozwój eksportu wieprzowiny z UE będzie zależał od tego, jak skutecznie uda się powstrzymać rozwój ASF w Niemczech. Istotne jest również, aby partnerzy handlowi z Państwa Środka zaakceptowali zasadę regionalizacji. Brukseli zależy również na tym, aby powstałe po niemieckich dostawcach luki...

Pozostało 69% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
25. kwiecień 2024 20:06