
Producenci trzody chlewnej pod kreską
Polscy rolnicy domagają się dodatkowej pomocy finansowej dla producentów trzody chlewnej. Na biurko prezesa Krajowej Rady Izb Rolniczych Wiktora Szmulewicza trafiło pismo autorstwa członków Izby Rolniczej w Opolu, w którym przedstawili swoje propozycje dotyczące formy pomocy, którą można byłoby zaoferować hodowcom świń.
Jak wyjaśniają rolnicy, aktualnie na rynku rolnym panują trudne warunki, będące efektem trwającej w Ukrainie wojny, przez którą sytuacja finansowa producentów trzody chlewnej uległa zdecydowanemu pogorszeniu.
– Niskie ceny tucznika, w połączeniu z dynamicznie rosnącymi kosztami produkcji, powodują, że wielu rolników staje przed realnym zagrożeniem utraty płynności finansowej i koniecznością likwidacji hodowli – czytamy we wniosku OIR.
Pomoc dla hodowców świń
Zdaniem członków OIR, sytuacja polskich producentów trzody chlewnej mogłaby ulec zdecydowanej poprawie, gdyby resort rolnictwa wprowadził pomoc finansową w formie dopłat wynoszących:
- 100 zł za każde sprzedane prosię,
- 200 zł za każdego sprzedanego tucznika.
Pomoc miałaby być wypłacana do sztuk urodzonych i wyhodowanych w Polsce.
– Środki te mają na celu wspieranie krajowej produkcji i poprawę sytuacji ekonomicznej hodowców. Wsparcie powinno obejmować zarówno gospodarstwa prowadzące hodowlę w cyklu otwartym, jak i zamkniętym – proponują rolnicy.
Ich zdaniem, dzięki powyższemu działaniu, sytuacja producentów trzody chlewnej ulegnie zdecydowanej stabilizacji, a ponadto dostawa produktów wieprzowych na polski rynek nie będzie przerywana.
Dopłata do utrzymania dobrostanu zwierząt dla hodowców świń
Zdaniem rolników z OIR, producentom trzody chlewnej należałoby również udzielić wsparcia do inwestycji, które ponoszą w związku z zapewnieniem zwierzętom dobrostanu, bezpieczeństwa żywnościowego czy ochroną środowiska.
– Zgodnie z obowiązującymi przepisami, gospodarstwa hodowlane są regularnie kontrolowane przez odpowiednie służby weterynaryjne, a rolnicy zobowiązani są do przestrzegania szczegółowych regulacji dotyczących rejestracji i identyfikacji zwierząt. Wszystkie te działania wiążą się z dodatkowymi kosztami, które w obecnych realiach stają się coraz trudniejsze do udźwignięcia – wyjaśniają rolnicy.
Świadectwa zdrowia dla świń to koszt dla hodowców
Ponadto rolnicy z Opolszczyzny sygnalizują, że producenci trzody chlewnej ponoszą dodatkowe koszty będące wynikiem spełniania obowiązku dotyczącego uzyskiwania świadectw zdrowia przy sprzedaży świń.
– Świadectwa te są obligatoryjne, aby zapewnić bezpieczeństwo sanitarne na rynku, jednak ich koszt stanowi dodatkowe wyzwanie dla hodowców. Wprowadzenie możliwości refinansowania tych kosztów w ramach programu wsparcia mogłoby znacząco odciążyć producentów trzody chlewnej – proponują rolnicy.
Regulacja rynku konieczna dla poprawienia sytuacji hodowców świń
Jako jeden z istotnych czynników mających wpływ na pogarszanie się sytuacji rynkowej producentów trzody chlewnej, rolnicy z woj. opolskiego wskazują również brak równowagi cenowej. Jak sygnalizują, chodzi o dysproporcje między cenami detalicznymi produktów wieprzowych w sklepach a cenami sprzedaży tucznika. Chodzi o to, że w sklepie klient zapłaci zdecydowanie więcej, niż rolnik dostanie za wyhodowane zwierzę. Dlatego, zdaniem rolników, należałoby również podjąć działania regulujące rynek i zapewniające równowagę między interesami producentów i konsumentów.
Co MRiRW może zrobić dla hodowców świń?
Podsumowując, członkowie OIR proponują:
- uruchomienie dedykowanego programu pomocowego dla producentów trzody chlewnej, który obejmie dopłaty do każdej sztuki sprzedanego prosiaka i tucznika urodzonego i wychodowanego w Polsce,
- refinansowanie kosztów związanych z uzyskiwaniem świadectw zdrowia oraz innych obowiązkowych dokumentów weterynaryjnych,
- podjęcie działań wspierających rynek trzody chlewnej poprzez wprowadzenie odpowiednich regulacji i instrumentów finansowych
– Jesteśmy przekonani, że wdrożenie takich rozwiązań nie tylko poprawi sytuację polskich producentów trzody chlewnej, ale również przyczyni się do zwiększenia bezpieczeństwa żywnościowego kraju oraz stabilności sektora rolno-spożywczego – informują rolnicy, prosząc o przekazanie pisma do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
WIR apeluje o pomoc dla trzodziarzy
Apel OIR to nie pierwszy głos rolników w sprawie pogarszającej się sytuacji polskich producentów trzody chlewnej. W styczniu Kamila Szałaj z „Tygodnika Poradnika Rolniczego” informowała w artykule pt. Rolnicy apelują o dopłaty i zniesienie ograniczeń. "Czeka nas likwidacja gospodarstw", że rolnicy z Wielkopolski będącej zagłębiem produkcji trzody chlewnej również apelowali o wsparcie.
Proponowali wówczas:
- Wprowadzenie mechanizmów wsparcia finansowego dla hodowców trzody chlewnej, w szczególności tych znajdujących się w strefach czerwonych i różowych.
- Umożliwienie eksportu trzody chlewnej oraz zniesienie nadmiernych ograniczeń w przemieszczaniu zwierząt z obszarów objętych restrykcjami. Aktualnie przepisy uniemożliwiają swobodny transport i sprzedaż zwierząt poza strefę, co prowadzi do nadwyżki produkcyjnych i pogorszenia sytuacji ekonomicznej hodowców.
- Wdrożenie programów stabilizujących ceny skupu żywca poprzez wspieranie sprzedaży krajowej i zagranicznej.
- Organizację kampanii edukacyjnej wśród konsumentów promującej spożycie polskiej wieprzowiny.
Jakie są ceny świń w Polsce?
Jeszcze w ubiegłym tygodniu ceny tuczników spadły do nawet 4,30 zł/kg, o czym więcej przeczytacie TUTAJ. Najnowsza sonda dotycząca rynku świń zostanie opublikowana już dziś wieczorem.
Przeczytaj również:
Oprac. Justyna Czupryniak-Paluszkiewicz
Źródło: IRO, WIR, TPR