Kontrole ziemniaków - GIORiN podaje szczegóły
Jak przekazał tygodnikowi-rolniczemu GIORiN, co roku o tej porze roku prowadzone są kontrole fitosanitarne gospodarstw zajmujących się produkcją ziemniaków, zarówno nasiennych, produkujących kwalifikowane sadzeniaki ziemniaka, jak i tych, które zajmują się produkcją ziemniaków przeznaczonych do spożycia, przemysłu lub paszy (tzw. towarowych).
Co kontrolują inspektorzy PIORiN?
Inspektorzy PIORiN w ramach tych kontroli pobierają próbki bulw przede wszystkim do badań laboratoryjnych na obecność bakterii kwarantannowych UE. Jak zaznacza GIORiN, chodzi o Clavibacter sepedonicus, wywołującą bakteriozę pierścieniową ziemniaka, oraz Ralstonia solanacearum, sprawcę choroby zwanej śluzakiem.
- Bakterie te są klasyfikowane w unijnych przepisach prawa jako agrofagi kwarantannowe dla Unii Europejskiej i tym samym podlegają urzędowym kontrolom i obowiązkowi zwalczania w przypadku ich wykrycia - informuje GIORiN.
Cele i zakres kontroli - GIORiN wyjaśnia
GIORiN podkreśla, że kontrole prowadzone są głównie w gospodarstwach:
- które zgłosiły plantacje sadzeniaków do urzędowej kwalifikacji w celu wydania paszportów roślin,
- na które nałożona jest kwarantanna po wcześniejszym wykryciu agrofagów,
- wytypowanych do monitoringu w ramach corocznego programu PIORiN.
- Celem tych kontroli jest potwierdzenie, że wyprodukowane ziemniaki są wolne od wskazanych w przepisach agrofagów i spełniają ogólne wymagania dotyczące możliwości przemieszczenia tych ziemniaków w Unii Europejskiej, w tym w Polsce - zaznacza GIORiN.
GIORiN informuje, że paszport roślin jest obowiązkowy dla producentów sadzeniaków, a w przypadku ziemniaków towarowych - może być wymagany przy eksporcie lub współpracy z przetwórniami.
Czas trwania kontroli i badań - GIORiN podaje szczegóły
Według informacji przekazanych przez GIORiN, czas trwania kontroli w danym gospodarstwie zależy od jej zakresu oraz od powierzchni pola, liczby odmian i tonażu ziemniaków - może wynosić od kilku godzin do kilku dni.
- Badania laboratoryjne trwają od 2-3 dni do 8-12 tygodni. Wstępne testy laboratoryjne bulw ziemniaków na obecność bakterii trwają 2-3 dni, a w przypadku podejrzenia występowania, ziemniaki przechodzą dłuższą procedurę badawczą, która trwa nawet do 12 tygodni - podaje GIORiN.
Skala kontroli - tysiące próbek z całego kraju według GIORiN
GIORiN informuje, że każdego roku pobiera się średnio:
- ok. 9 tys. prób z sadzeniaków ziemniaka,
- ok. 12 tys. prób z ziemniaków towarowych, z czego 25–30% stanowią próby pobrane w ramach działań monitoringowych PIORiN.
- Pozostałe próby pobierane z takich ziemniaków realizowane są m.in. przy eksporcie, przemieszczaniu do innych państw UE, ustanawianiu miejsc produkcji wolnych od Cs oraz w ramach działań urzędowych w miejscach produkcji z nałożoną kwarantanną, a także w związku z ustalaniem źródła zakażenia bakterią, zakwestionowaniami przesyłek przez inne państwa itp. - podkreśla GIORiN.
źródło: GIORiN
oprac. Agnieszka Sawicka
