Kontrole ziemniaków w całej Polsce. Czego szukają inspektorzy?DUW, Facebook
StoryEditorkontrole ziemniaków

Kontrole ziemniaków w całej Polsce. Czego szukają inspektorzy?

13.10.2025., 14:30h

Choć większość rolników zakończyła już wykopki, praca inspektorów PIORiN dopiero nabiera tempa. Trwają badania próbek ziemniaków z całego kraju - od sadzeniaków po ziemniaki towarowe. Na celowniku bakterioza pierścieniowa i śluzak ziemniaka.

Kontrole ziemniaków - GIORiN podaje szczegóły

Jak przekazał tygodnikowi-rolniczemu GIORiN, co roku o tej porze roku prowadzone są kontrole fitosanitarne gospodarstw zajmujących się produkcją ziemniaków, zarówno nasiennych, produkujących kwalifikowane sadzeniaki ziemniaka, jak i tych, które zajmują się produkcją ziemniaków przeznaczonych do spożycia, przemysłu lub paszy (tzw. towarowych).

Co kontrolują inspektorzy PIORiN?

Inspektorzy PIORiN w ramach tych kontroli pobierają próbki bulw przede wszystkim do badań laboratoryjnych na obecność bakterii kwarantannowych UE. Jak zaznacza GIORiN, chodzi o Clavibacter sepedonicus, wywołującą bakteriozę pierścieniową ziemniaka, oraz Ralstonia solanacearum, sprawcę choroby zwanej śluzakiem.

- Bakterie te są klasyfikowane w unijnych przepisach prawa jako agrofagi kwarantannowe dla Unii Europejskiej i tym samym podlegają urzędowym kontrolom i obowiązkowi zwalczania w przypadku ich wykrycia - informuje GIORiN.

Cele i zakres kontroli - GIORiN wyjaśnia

GIORiN podkreśla, że kontrole prowadzone są głównie w gospodarstwach:

  • które zgłosiły plantacje sadzeniaków do urzędowej kwalifikacji w celu wydania paszportów roślin,
  • na które nałożona jest kwarantanna po wcześniejszym wykryciu agrofagów,
  • wytypowanych do monitoringu w ramach corocznego programu PIORiN.

- Celem tych kontroli jest potwierdzenie, że wyprodukowane ziemniaki są wolne od wskazanych w przepisach agrofagów i spełniają ogólne wymagania dotyczące możliwości przemieszczenia tych ziemniaków w Unii Europejskiej, w tym w Polsce - zaznacza GIORiN.

GIORiN informuje, że paszport roślin jest obowiązkowy dla producentów sadzeniaków, a w przypadku ziemniaków towarowych - może być wymagany przy eksporcie lub współpracy z przetwórniami.

Czas trwania kontroli i badań - GIORiN podaje szczegóły

Według informacji przekazanych przez GIORiN, czas trwania kontroli w danym gospodarstwie zależy od jej zakresu oraz od powierzchni pola, liczby odmian i tonażu ziemniaków - może wynosić od kilku godzin do kilku dni.

- Badania laboratoryjne trwają od 2-3 dni do 8-12 tygodni. Wstępne testy laboratoryjne bulw ziemniaków na obecność bakterii trwają 2-3 dni, a w przypadku podejrzenia występowania, ziemniaki przechodzą dłuższą procedurę badawczą, która trwa nawet do 12 tygodni - podaje GIORiN.

Skala kontroli - tysiące próbek z całego kraju według GIORiN

GIORiN informuje, że każdego roku pobiera się średnio:

  • ok. 9 tys. prób z sadzeniaków ziemniaka, 
  • ok. 12 tys. prób z ziemniaków towarowych, z czego 25–30% stanowią próby pobrane w ramach działań monitoringowych PIORiN.

- Pozostałe próby pobierane z takich ziemniaków realizowane są m.in. przy eksporcie, przemieszczaniu do innych państw UE, ustanawianiu miejsc produkcji wolnych od Cs oraz w ramach działań urzędowych w miejscach produkcji z nałożoną kwarantanną, a także w związku z ustalaniem źródła zakażenia bakterią, zakwestionowaniami przesyłek przez inne państwa itp. - podkreśla GIORiN.

źródło: GIORiN

oprac. Agnieszka Sawicka

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
05. grudzień 2025 05:06