StoryEditorPrawo

Ciągnik nie musi jechać, żeby zadziałało OC. Rolnicy często o tym nie wiedzą

02.11.2026., 09:00h
dr hab. Aneta Suchoń, prof. UAMdr hab. Aneta Suchoń, prof. UAM

Rolnik pyta: Jadąc ciągnikiem z przyczepą, wyrządziłem szkodę. Jaki jest zakres odszkodowania związanego z OC pojazdów i szkodą powstałą w związku z ruchem pojazdu oraz przyczepy?

Ciągnik z przyczepą wyrządził szkodę. Kiedy zadziała OC?

Odpowiedź naszego prawnika: Zakres odpowiedzialności z ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych obejmuje szkody wyrządzone w związku z ruchem pojazdu. Dotyczy to również sytuacji, w których szkoda powstała podczas jazdy ciągnikiem z przyczepą.

Zgodnie z art. 34 Ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych, z ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych przysługuje odszkodowanie, jeżeli posiadacz lub kierujący pojazdem mechanicznym są zobowiązani do naprawienia szkody wyrządzonej w związku z ruchem tego pojazdu.

Odszkodowanie może dotyczyć szkody będącej następstwem śmierci, uszkodzenia ciała, rozstroju zdrowia oraz utraty, zniszczenia lub uszkodzenia mienia.

Ustawa wskazuje również, że za szkodę powstałą w związku z ruchem pojazdu mechanicznego uznaje się szkodę powstałą podczas i w związku z:

  • wsiadaniem do pojazdu mechanicznego lub wysiadaniem z niego,
  • bezpośrednim załadowywaniem lub rozładowywaniem pojazdu mechanicznego,
  • zatrzymaniem lub postoje...
Pozostało 71% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
02. listopad 2026 09:02