StoryEditorPrzepisy

3 pomysły na walentynkową kolację

13.02.2021., 18:02h
Nie masz pomysłu jak zaskoczyć dzisiaj swoją drugą połówkę? Przygotuj wyśmienitą kolację, która nie tylko fantastycznie smakuje , ale i wygląda! Poniżej znajdziesz trzy pomysły na dania, obok których nawet najbardziej wymagający smakosz, nie przejdzie obojętnie.

1. Przepis na sałatkę z kozim serem

Składniki potrzebne na sałatkę:

  • 2 garści roszponki,
  • gruszki w syropie,
  • 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
  • 5 plasterków sera koziego,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub sok z cytryny,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól,
  • pieprz,
  • szczypta cynamonu.

Jak przygotować sałatkę?

Na talerzu ułożyć roszponkę, połówki gruszek (można pokroić). Ser pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na roszponce. Posypać posiekanymi orzechami.

Miód wymieszać z octem, oliwą oraz przyprawami. Sałatkę polać sosem.


2. Krewetki pieczone z masłem, czosnkiem i pietruszką

Składniki potrzebne do krewetek z masłem:

  • 1/2 kg krewetek,
  • 80 g masła,
  • 3 ząbki czosnku,
  • pęczek natki pietruszki,
  • szczypta chilli.

Jak przygotować danie?

Krewetki opłukać i osuszyć. Masło rozpuścić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szczyptę chilli. Krewetki polać masłem i delikatnie wymieszać. Zapiekać w piekarniku 15 minut w temperaturze 180°C. Przed podaniem posypać obficie pietruszką. Podawać z pieczywem.

3. Łosoś pieczony z puree z groszku

Składniki potrzebne na łososia puree z groszku:

  • 1 filet z łososia;
  • na marynatę:
  • kawałek świeżo startego imbiru,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka kurkumy;
  • na purée z żółtego groszku:
  • 1 szklanka groszku żółtego pogłówkowanego,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 marchewka,
  • 2 łyżki masła klarowanego.

Jak przygotować danie:

Składniki marynaty wymieszać razem, natrzeć rybę. Piec 25 minut w temperaturze 180°C. Groszek przelać wodą, zalać 2 i 1/2 szklanki wody i gotować go do miękkości (około 30 minut), co jakiś czas mieszając.

Cebulę pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce. Zeszklić razem na maśle klarowanym. Jeśli w groszku jest za dużo wody, można ją delikatnie odlać.

Groszek wymieszać z cebulą i marchewką, solą, pieprzem i majerankiem. Łososia podawać z purée i sałatką.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
28. kwiecień 2024 12:04